søndag den 28. juli 2013

En Andreas.

En rigtig lækker drink navngivet efter en mig ubekendt fan af bloggen.


Gå i ALDI og køb ovenstående tørre tyske mouserende vin og nedenstående tawny portvin, som står lige ved. De koster henholdsvis lidt under og lidt over 40,-.


Sæt flaskerne i køleskabet. Når de er grundigt kolde findes glassene frem. I lune sommernætter udendørs bør det absolut være champagneglas. Ved alle andre lejligheder og tider kan selv et tømt sennepsglas bruges. Den er velegnet som aperitif, men kan også sagtens hældes ned i litervis på en varm dag.


1 mål portvin + 4 mål Stolzenfelz. Så enkel er opskriften, men tro mig - det er en herligt velsmagende og læskende sommerdrik. Husk at skåle med din Birgitte.



Frisk savoykålsalat til kalvebrissel.

Da der benyttes en dressing til savoykålsalaten, som indeholder ravigottesauce og jeg helst vil lave tingene fra bunden, er der et stykke vej endnu.


For at det kan ende sådan her, må man begynde med mayonnaise.


Mange er bange for at gå i gang med hjemmelavet mayonnaise og derved snyder de sigselv. Mayonnaise er hurtigt lavet og smagen er så meget bedre end købemayonnaisens (kan være det i hvert fald), desuden får du lige den konsistens, som du foretrækker. Den  skiller aldrig, hvis man sørger for at alle ingredienserne har samme temperatur og man i øvrigt ydermere bruger et elpiskeris, selv om håndpiskning også sagtens kan gøre det.

2 pasteuriserede æggeblommer
1-2 tsk dijonsenep
1-2 tsk hvidvinseddike
Saften af 1/4 citron
Salt eller 1 mast ansjosfilet
Neutralolie - fx. solsikke-, raps-, jordnødde-, vindruekerne- eller majsolie.

Alt, undtaget olien, blandes i en skål. Under piskning tilsættes olien først dråbevis og senere i en tynd stråle. Smag til undervejs. Man fortsætter processen, til man er tilfreds med mayonnaisens konsistens.


For at lave ravigottesauce skal der bruges finthakkede (blendede) løg, persille, fransk esdragon og kapers. Når jeg nævner, at det skal være fransk esdragon, er det fordi blandt andet Coop på vanlig bondefangermanér undertiden sælger russisk esdragon, som er aldeles uden smag - lige som de sælger pebermynte i stedet for krusemynte eller marokkansk mynte...det må være beregnet til de forholdsvis få kunder, som godt kan lide, at deres mad smager af tandpasta.


Der skal her oven i også kommes en klat mayonnaise, for at skærene kan få ordentlig fat og findele sagerne.


Her er så det færdigblendede resultat.


Blandes sammen med resten af opskriftens mayonnaise.

200g mayonnaise
1 spsk fnthakket skalotteløg
1 spsk finthaket kapers
1 spsk finthakket persille
1 spsk finthakket esdraon og evt. kørvel
Friskkværnet sort peber
Flødeskum af 1 dl piskefløde

Bland mayonnaise og krydderurter. Tilsæt peber og smag til. Vend flødeskum i og...voilá, Ravigottesauce.


Så er det tid at riste valnødderne på en knastør pande. De indeholder selv rigeligt fedtstof. Giv dem fuldt knald på og rør rundt i dem hele tiden. De afgiver en fin duft, når de er ved at være ristede. Må endelig ikke blive sorte, så er de til omgående udsmidning...sammen med kokken...så bliv ved panden hele tiden, det tager alligevel kun få øjeblikke.


Salaten samles.

350 g savoykål
2 æbler, ca. 300 g
75 g valnøddekerner eller andre nødder

2 spsk neutral olie
1 spsk hvidvinseddike eller citronsaft
Skal af ½ økocitron
1 spsk friskpresset citronsaft
2 spsk ravigottesauce
1 tsk flydende honning
Salt og peber

Bland en marinade af olie, eddike, fintrevet citronskal, citronsaft, ravigottesauce, honning, salt og peber. Snit kålen meget fint, udelad stok, grove ribber og grimme yderblade. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuse, skær dem i tynde både og bland dem straks med marinaden. hak nødderne groft og rist dem. Bland marinaden med æbler og kål og smag salaten til med citronsaft, honning, salt og peber. Anret den i en skål eller et fad og lad den trække en times tid. Pynt med de hakkede nødder.


Hvordan man klargør og tilbereder brisler kan ses i opskrift fra januar 2013, "Brisler med rosenkålsalat".


Velbekomme.


lørdag den 27. juli 2013

Friteret blæksprutte, rejer og ansjoser.

Til disse snacks benytter jeg en lille tiarmet blæksprutte.


Klargøringen består først og fremmest i at trække indvoldene ud af "sækken", hvilket blot kræver et fast træk.


Denne sprutte havde også en ordentlig portion rogn i sig - den hvide masse. Det har jeg aldrig prøvet at tilberede og det bliver heller ikke denne gang, selv om jeg måske derved går glip af en lækkerbidsken. Jeg synes nu ikke, at det ser indbydende ud. Kun "sækken" og armene skal bruges. Skær hoveddelen med mund og øjne bort sammen med indvoldene. Øverst til højre i billedet ses én af de "flipstivere", som også er i blæksprutten og er det nærmeste, den kommer til et skelet. De skal selvfølgelig også væk og det går nemt.


Her er de brugbare dele.


Skindet gnides let af og afslører blækspruttens smukke perlemorsfarvede hud.


Skåret i passende mundgode stykker lige klar til panering og fritering.


En håndfuld tigerrejer koges ganske lidt, så de lige får farve. Afskalles og får fjernet den sorte tarmtråd. Så er der atter engang skaller til fryserens skalbøtte.


Ansjoserne kommer fra en pose, jeg fandt i fryseren og jeg kan desværre ikke for min død huske, hvor jeg har købt dem. De kom til at ligge i koldt vand til optøning og rehydrering natten over.


Alle de kære dyr til afdrypning.


Imens røres en dip, bestående af 125 ml cremefraiche iblandet 2 tsk hot chilisauce og 2 spsk sweet chilisauce. Hvilken styrke chili man ønsker, kan man jo frit regulere selv ved hyppig tilsmagning med de to saucer.


Til panering benyttes 2 spsk majsmel, 3 spsk Semolina, 2 spsk sesamfrø og 1 tsk paprika.


Hele gøjemøget med panering på lige parat til et bad i den kogende olie. Tag kun lidt ad gangen, så olien ikke falder væsentligt i temperatur.


Første portion er færdigfriteret og kommer på køkkenrulle. Der blev friteret 3 sådanne portioner.


Den færdige og serveringsklare portion snacks. Så er det blot a guffe i sig.


fredag den 26. juli 2013

Pasta med pesto.

Pesto er en herlig smagsgiver og hurtigt lavet. Desuden er der mange måder at bruge pesto på og alle forlener de retterne med en autentisk italiensk smag.


Her ses faktisk alle ingredienserne. Et pænt bundt basilikum med kun de sprødeste stængler. Ristede pinjekerner (ristede mandelsplitter kan benyttes i stedet). Massakrerede ansjosfileter. Parmesanost (eller Grana Padano, som er en hel del billigere), og endelig en god extra jomfru olivenolie. På billedet mangler forresten hvidløg, som ikke må udelades.


Det hele skal blendes til en grød som denne. Hvis man også kommer bredbladet persille i, skulle man kunne opnå en friskere grøn farve. Det mangler jeg endnu at prøve.


Der bliver måske lidt mere, end man lige umiddelbart har brug for. Kom det på glas; det holder sig et godt stykke tid i køleskabet, hvis man har været rimeligt hygiejnisk under fremstilingen. Sørg for, at der er så tilpas meget olie i pestoen, at der danner sig et tyndt lag på overfladen, når det får lov til at stå lidt. Dette olielag virker konserverende.


Et hurtigt måltid: En dygtig klat pesto på pastaen, af hvad art den så end er.

Opskrift på en portion pesto.

1 bundt basilikum
20-30 g pinjekerner
1-1½ dl olivenolie
1-2 fed hvidløg
15-20 g friskrevet parmesan
Salt eller et par ansjosfileter


onsdag den 24. juli 2013

Pandekager med blåbærsauce.

Opskriften på disse delikate pandekager er tyvstjålet fra en anden - meget fortræffelig - blog og jeg vil derfor blot henvise til den for opskriften.


 Maden i mit liv.  Blåbærsaucen er den samme, som jeg benyttede til kammuslingerne i juli måned dette år.


Jeg fik altså kun 7 pandekager ud af opskriften, men de var til gengæld de bedste, jeg har fået i hele mit uendeligt lange liv. De var bløde og sprøde og søde på samme tid. De var kort sagt aldeles fremragende. Jeg og resten af verden er Anne-Kathrine - for sådan hedder den 29-årige blogger - stor tak skyldig for opskriften på disse skønne pandekager. 


tirsdag den 23. juli 2013

Læskende O1.

Det måtte jo komme. Her er opskriften på en læskende drink kaldet O1, som bestemt ikke serveres på den ellers så fortræffelige psykiatriske afdeling O1, men som er inspireret af afdelingens røde blandede saft, som dog ikke indgår i opskriften...er De forvirret? Så prøv en snes stykker af denne drink, så vil alt...ALT... stå i et forklarelsens lys.


Fjern først og fremmest myntekvisten. Den er totalt ligegyldig og kildrer frygteligt i næsen. Citronskiven sidder også kun i vejen. Lav nu endelig rigeligt, så der er nok til hele dagen, 5-10 liter. Så kan naboen også få et enkelt glas. Til min egen store overraskelse smager denne drink vældig godt og er også særdeles læskende her i sommervarmen.

Opskriften er såre simpel.

1½ mål koncentreret solbærsaft (ellers blandingsforhold 1+4)
2 mål vodka
4 mål danskvand m. citrus
1 mål citronsaft
Rigeligt med isklumper

Drikkes lynende hurtigt inden de smeltende isklumper gør det til noget tyndt sjask!



mandag den 22. juli 2013

Coleslaw.

Dette er et sjældent, omend ikke håndskrevet dokument, ikke engang en palimpsest (tag den, Kloge Åge!) som vidner om en milepæl i Psykiatrisk Hospital, Risskovs historie. Denne opskrift eller noget, som blot lignede ville aldrig have forekommet, før institutionen for snart mange år siden fik ny økonoma - opskriften er, som man kan se, fra 1996. Med ét havde ugens retter forskellig farve og smag, som afveg meget fra den velkendte, smagfulde grå tone alle ugens retter plejede at have, men man må så også indrømme, at der ikke længere blev det overskud på det årlige køkkenbudget, som tidligere havde kunnet købe gartneriet en traktor.


Jeg var ansat på institutionen, da der kom ny økonoma og min begejstring var uden ende. Menuerne så så helt anderledes og meget fristende ud, at man (af hensyn til patienterne, naturligvis) følte sig forpligtet til at besmage retterne, også for at kunne tale med om dem. Den coleslaw, som nu jævnligt dukkede op på bordene, var forjættende og jeg måtte simpelthen have opskriften. En opringning til køkkenet med udveksling af massive komplimenter medførte stor velvilje fra køkkenpersonalets side og dagen efter kom opskriften, som ses ovenfor, i en såkaldt cirkulationskuvert.


Opskriften er jo allerede ovenfor overgivet en med længsel ventende menneskehed, så jeg vil blot lige tilføje, at jeg synes at den bliver endnu bedre, hvis man benytter lige mængder hvidkål og gulerødder som her - men smag og behag.


Der er mange måder at anvende coleslaw på. Af originalopskriften fremgår det, at man brugte coleslaw som tilbehør til røget kalkun. Her har jeg valgt at anvende coleslaw som tilbehør til en nakkekotelet.


Mojito.

Denne drink, som passer så godt til hedebølge, blev nedsvælget dagligt i store mængder af forfatteren, Ernest Hemingway, i de år han boede på Cuba. Der findes kolossalt mange forskellige opskrifter på denne populære drik, som blev skabt i baren La Bodeguita del Medio. 


Den originale opskrift på én drink lyder:

1 tsk flormelis
Saft fra limefrugt 60 ml (3 stk)
4 mynteblade
1 topskud mynte
Havana Club hvid rom 6o ml
Dansk Vand 60 ml

Anbring myntebladene i et højt drinksglas. Hæld limesaften i. Tilføj flormelis og mas bladene en lille smule, så saft og smag frigøres. Tilsæt knust is og rom - stir do not shake. Fyld op med Dansk Vand og pynt med et topskud mynte øverst.


søndag den 21. juli 2013

Nectariner kogt med krydderier.

På denne vidunderlige årstid er der en sand vrimmel af modne bær, grøntsager og frugt hos grønthandleren. Selv tomater med smag kan man få. Her følger en dessert med nectariner.


En portion nectariner, som meget gerne må være mere modne end de viste.


Kogningen i sukkerlagen gør dem utroligt indbydende.


Skal blot serveres lige fra gryden med lidt kold cremefraiche eller serveres kolde måske, med lidt ikke alt for hårdt pisket flødeskum.

Opskrift til 4 personer:

100 g melis
100 ml vand
1 spsk hvidvinseddike
20 hele grønne kardemommefrø, let kvaste
6 cm kanelstang, let knust
4 nectariner

Kom sukker, vand, eddike, kardemomme og kanel i en gryde og lad det koge op under omrøring til sukkeret er smeltet. Lad det koge et par minutter, mens nectarinerne gøres parate. 
Skær nectarinerne i halve og fjern stenene, hvilket går nemt, hvis frugterne er ordentligt modne. Læg de halve nectariner i sukkerlagen og lad dem simrekoge under låg i 15 minutter eller til de er bløde og fine
Kan serveres varme eller kolde med cremefraiche eller flødeskum. Holder 4-5 dage i køleskabet.


lørdag den 20. juli 2013

Prosciuttoæg til morgenmad.

Jeg havde lidt parmaskinke til overs fra den dag, jeg lavede saltimbocca. Nogle muffinforme blev beklædt med det og et æg hældt i hver form, som forinden var blevet smurt med lidt olivenolie. Jeg er tosset med muskat, specielt til æggeretter, så et diskret drys kom på hvert æg.


Ovnen blev tændt og jeg satte i gang med at stege lidt tomatskiver og et par padrónpebre som tilbehør.


Prosciuttoæggene fik 10 minutter ved 200 grader varmluft og blev serveret med et lille drys purløg. Hvis man er mere sulten, kan man jo spise en skive godt brød til


fredag den 19. juli 2013

Fru Hüttemeiers rygeostsalat.

Kirsten Hüttemeier lavede ikke kun selv opskrifter, men samlede også gennem et langt liv opskrifter fra nær og fjern. Denne opskrift stammer fra halvtresserne, angiveligt fra en vis "Sidse" bosiddende i Hellebæk og jeg ser absolut ingen grund til at lave om på den.


Sådan ser en rigtig sommermad ud.

Opskriften er hovedsagelig uden angivelse af faste mål, så der er masser af rum til den kreative. Jeg har dog sat de mål, jeg benytter i paranteser ved de fleste af ingredienserne.

½ rygeost uden kommen
150 g mayonnaise
Karry (½ spsk)
Sennep (1 spsk Dijon)
Peber 
Purløg (et helt bundt fintsnittet)
Radiseskiver (en håndfuld)
Rå agurketern (en håndfuld)
Lidt skinkestrimler (en lille håndfuld)

Alle ingredienser rodes godt sammen. Lige godt serveret på rugbrød som på ristet Skagensbrød.


torsdag den 18. juli 2013

Gulerodssalat.

Salat eller snack? Problemet er her, at denne "ret" er så vanedannende, at den sjældent kommer på bordet, men bliver spist op allerede i forbindelse med tilsmagningen.


Opskriften til 1-3 personer:

4 mellemstore skrællede gulerødder
75 g saltede peanuts
2 spsk rødvinseddike
2 spsk neutral olie
Få dråber sesamolie

Riv gulerødderne meget groft eller julienneskær dem i ret korte stave. Bland alle ingredienser grundigt i en skål. Der er ingen grund til tilsmagning!
Vær ikke bekymret over mængden af eddike. Balancen mellem eddikens surhed, gulerøddernes sødme og nøddernes og oliens fedme gør salaten perfekt.


tirsdag den 16. juli 2013

Artiskok som snack.

For få dage siden viste jeg, hvordan man laver den spanske ret "Menestra". I dén anvendes bunden af den lækre blomsterknop, artiskok. Her er en noget nemmere tilgængelig opskrift på artiskok, hvor den er brugt som en hyggelig snack på linie med efterårets kastanjer. Begge dele kræver dyppelse i smør og drys med salt. Det påstås at give en sund og rigelig tørst.


Stokken skæres eller brækkes af - brug savtakket brødkniv. Husk at smøre citronsaft på alle friske "sår", som ellers vil blive misfarvede.


De nedre, yderste små blade og alt vissent fjernes og artiskokken skylles grundigt før den pakkes i alufolie. Den behøver slet ikke at være knastør, når den pakkes ind.


Så fredelig ser den faktisk ud, når den har været i ovnen i 45 minutter ved 200 grader.


Og nu til den store nydelse. Man brækker bladene af artiskokken. Dypper dem i lidt blødt smør. Giver dem et beskedent drys flagesalt og sutter den nederste kødfulde del i sig med stort velbehag og gerne lydelig smasken. Til sidst befries bunden for blomsterrester og spises som det øvrige. Som ved kastanjer er det lige godt at drikke øl, vin, gin tonic eller alt muligt andet til.

Det er artiskoktid lige nu og der er mange billige tilbud...kom bare i gang!



mandag den 15. juli 2013

Salat med gedeost og honning.

En såre simpel, men også velsmagende og hurtigt tilberedt salat.


Til 4 personer:

1 portion blandet salat
200 g blød gedeost
4 tsk flydende honning
Saft af 1/4 citron
Extra jomfru olivenolie
Flagesalt og friskkværnet peber
Brødcroutoner

Hæld honningen på salaten og rod rundt. Dryp med citronsaft. Bryd gedeost i krummer og fordel ud over salaten. Hæld olivenolie på og krydr med salt og peber. Smid lidt brødcroutoner på. Hvor svært kan det være?



søndag den 14. juli 2013

Skagensbrød og croutoner.

Jeg vil gerne slå et slag for Schulstads Skagensbrød. Intet er selvfølgelig så godt som hjemmebagt brød, men Skagensbrød har andre fordele. Det holder sig friskt i flere dage. Er stadig blødt og lækkert efter en uges tid og er meget velegnet til ristning og til at lave croutoner af. Det kan kun med besvær svides på brødrister og pande.


Ugegammelt brød gjort klar til at lave croutoner af.


Det er faktisk rigtigt, alt hvad Schulstad selv praler af.


Lige dele olie og smør - gerne klaret smør - smeltes på panden for højeste gear.


Bevar den høje temperatur og hold brødternene i jævnlig bevægelse og giv dem et lille drys fint salt.


Hæld til afkøling. Den viste portion kunne sagtens have fået lidt længere tid på panden uden at svides.


Når croutonerne er afkølede kan de holde sig sprøde og gode igennem længere tid i en bøtte med tætsluttende låg. Skulle de imod forventning blive bløde, skal de blot have en tur mere på en tør pande.