tirsdag den 30. april 2013

Er æg også vegetarkost?

Malerisk ser det ud og godt smager det også, men...


...vegetar bliver jeg aldrig.


mandag den 29. april 2013

Aspargessuppe med tragtkantareller.

Det er herligt at grønne asparges er blevet så almindeligt tilgængelige i forretningerne og så prisbillige. Her er en lynhurtig og ukompliceret opskrift på suppe af de lækre grøntsager med lidt skovbundsfyld.


Tragtkantarellerne stammer fra Virklund, hvor Thormod Skovtrold har samlet og tørret dem. Samme Thormod har et fantastisk øje for svampe. Hvor jeg intet ser, kan han pludselig adræt springe fra skovvejen og ind i underskoven og returnere med en håndfuld ægte kantareller.


Et helt stort syltetøjsglas fuld af tørrede svampe fik jeg med hjem efter sidste besøg hos skovfolkene. Det rene guld i mit køkken.

Her er suppeopskriften til 2 pers,:

Et bundt grønne asparges - 400 g.
Et mellemstort løg
En stilk blegselleri
2 fed hvidløg
En chilipeber (styrke efter smag)
3/4 l hønsebouilon
1/4 dl olivenolie
Salt og peber
Vilde svampe

Kog rengjorte asparges, løg, hvidløg, blegselleri og chili grundigt møre i bouillonen og blend hele molevitten med en stavblender. Tilsæt olivenolie og smag til med salt og peber. Server med en klat creme fraiche eller græsk yoghurt til og varme svampe ovenpå.


søndag den 28. april 2013

lørdag den 27. april 2013

Kogt spidskål med tern af oksebryst i dagens gryde.

Det er koldt i dag, så der er intet forgjort ved at fortsætte med vintermaden lidt endnu.


Indeholder også en dåse flåede tomater, et stort løg, gulerødder. pastinak og kommen. Jeg holder meget af kommen og specielt sammen med kål.


fredag den 26. april 2013

Entrecote af hest med dampede grøntsager - ordentlig vesperkost.

Jeg skrumper videre, men...


...derfor kan det vel godt smage godt!


Dagens frokost - det er skrumpetid.


Agurk, løg, fennikel, tun i vand, sorte oliven, kapers og kvarte hårdkogte æg, det hele på en bund af tomatskiver.


mandag den 15. april 2013

Hilsen til forårssolen.


Så blev det vist endelig forår.

torsdag den 11. april 2013

Sidste hele dag på kattegatøen - heldagsregn!


Denne i øvrigt glimrende bog var det nærmeste vi kunne komme jomfruhummere på Læsø på denne tid af året. Selv havnens grill kunne ikke levere deres noget specielle tilbud på jomfruhummerhotdogs.

Silende regn. Hygge inden døre med ild i pejsen gode bøger og en veldædig frokost, blev det så i stedet.

Trods den uhyggelige mangel på jomfruhummere og skaldyrsbuffeter besluttede vi os alligevel til at gå ud at spise på det eneste åbne spisested "Kong Knud´s" og det fortrød vi ikke.

Indehaveren er også øens eneste bryghusejer og efter en hjertelig modtagelse med given hånd og navneudveksling, blev vi venligt, men bestemt, pånødet rigelige mængder smagsprøver af det gode øl fra bryghuset, før vi (efter grundig rådgivning) fik lov til selv at bestemme, hvilken øl vi ønskede at drikke til maden.

Der var virkelig tale om en varieret mængde af Læsøsk godtøl. Og det var godt. En hjemmeside om Læsø Bryghus kan man finde her.


Krofatter/brygmester betjener en tørstig kunde.


Porteren synes at befinde Friisand glimrende.


Så kan vi snart gå til maden.


Spareribs af kamben med mormorsalat, bagte kartofler og whiskysovs.


Der var også græske kartofler, smørklodser med og uden persille og hvidløg og våde og tørre viskestykker til brug ved bordet under arbejdet på benene og så selvfølgelig plastbøtter til de grundigt afgnavede ben. Der var tænkt på alt og det hele var ad libitum!


Der var lissom ikke rigtig plads til (eller brug for) kartofler. Det var utroligt lækre og lidet fede ben, som gled ned i rigelige mængder. Marinaden, de var blevet smurt med, gjorde dem opsigtsvækkende delikate.


Der arbejdes indædt koncentreret.


- og lidt efter lidt fyldes benbøtten da også, men -


den mest eventyrligt luftige hindbærfromage ventede os, serveret med de sprødeste, hjemmebagte vafler til brug som skeer og naturligvis kunne vi også af denne ret tage så meget, som vi kunne finde plads til. Alt i alt et storartet måltid, som vil blive gentaget næste gang vi rammer øen...og vi kommer igen. Vær forvisset om det!

Bortset fra servering af lækre menuer, foregår der meget andet på "Kong Knud´s". Der er således jævnligt levende musikunderholdning. Hvad der ellers hænder her, kan følges på facebooksiden Kong Knud´s.


Læsø 11/4.

Tre dage med høj sol dagen igennem er forbi og vi har atter julevejr. Her er det udsigten fra mit sovekammervindue.


Det er tid at mindes gårsdagens solfyldte tur rundt til øens tre fungerende kirker. De to af dem er lige så stærkt røde, som den tredie er gul.


Vesterø Kirke er ubetinget den mest overdådigt udsmykkede, både hvad inventar og kalkmalerier angår. Læg mærke til gravstederne. De er for alle tre kirkegårdes vedkommende kranset med vejkantsten, selv om buksbombuske gror udmærket her på øen.


Den tætte tilknytning til søen fornægter sig ikke; intet mindre end seks kirkeskibe har de her.


 Kun tre af skibene er der plads til i række i kirkerummet, to må hænge i siden og et enkelt er anbragt ved siden af orglet i tårnrummet.


Byrum Kirke har samme stærktrøde farve som Vesterø Kirke.

På vej til Østerby for at bese øens tredie og nyeste kirke, kom vi forbi en fårefold med en lille stald med ældgammelt tangtag.


Turist, Røge- og Pølsemester Friisand på vej til at entre fårefolden lidet anende, at en sort satan af en vædder ville stange ham på vejen.


Den lidet gæstfri vædder med det hissige temperament.


Vi kom forbi andre huse med tangtage. Her er et godt eksempel på, hvorledes tangtækkeren har taget skyldigt hensyn til den øvrige arkitektur; selv nissen på loftet kan få sig et kig ud på kålgården.


Østerby Kirke. Som det fremgår af tårnets årstal er kirken relativt ny. Det er dog kun tårnbygningen årstallet gælder. Resten af kirken er opført i midten af attenhundredtallet.


I dag - sidste dag - bliver det vist hovedsageligt indendørssysler, der kommer til at stå på tapetet, men vi har da også rigeligt med bøger, pc´er og DvD´er med til at underholde os. Fadebur, vin- og ølkælder er til alt held velforsynede.


onsdag den 10. april 2013

Læsø 10/4.

Dagens suveræne højdepunkt!
 
 
Under køretur rundt til øens kirker kom vi forbi en mark, hvor et par traner fouragerede. De er i virkeligheden ingen stor sjældenhed her ovre, hvor der i 2007 ynglede fire par og arten er i fremgang.
 
 
De store fugle er meget sky; billederne er taget med telelinse, så fuglene var på større afstand, end billederne antyder. Alligevel forsvandt de ret hurtigt efter at have set os. Vingefanget kan blive op til 2,30 meter.
 
Morgendagens højdepunkt kan meget vel blive kulinarisk, idet den lokale grillbar på Vesterø Havn serverer Jomfruhummer Hotdog!
 
 
 
 

tirsdag den 9. april 2013

Læsø 9/4.

Vinteren er ikke ovre endnu. Flere graders frost  selv om vi kunne måle femten plusgrader i terrassens skygge i går.


Udsigten fra terrassen kl.07.30 viser rimfrost overalt.

Sol og vindstille hele dagen. Der måles 13 plusgrader på terassen i læ, men skygge. Det minder om det
 min geografilærer kaldte fastlandsklima. Jeg tror, at det er et helt specielt Læsøklima.


En køretur gennem Læsø foregår gennem forkrøblet skovland og salt fladland, hvor vandet opnår stor saltkoncentration og derfor er særdeles velegnet til saltsydning.

Tilbage til studiet!


Første "batch" kartofler parat til fritering. Vi skal have "fish and chips" til aften. I dag har vi snydt lidt og købt frosne færdigpanerede fiskefiletter.


Friisand er gået i gang med friteringen. Dejligt lille sommehuskøkken, som har det hele.


En lykkelig slutning med hjemmerørt remoulade.


- og så er det tid til pc og tv - og helst samtidigt.

mandag den 8. april 2013

Læsø i begyndelsen af april.

Et enormt "stjerneskud" indleder ferien allerede på "Margrete Læsø", den fuldt fortjent højt berømmede færge til kattegatøen.


Prisen var kr.89, men der er også tale om et fuldt hovedmåltid på den store tallerken, så det var ikke en krone for dyrt.
 
 
Hjemme på fastlandet oplevede vi både regn, sne og hagl, men efter at vi er kommet til Frederikshavn, har der kun været sol og vindstille, selv om det stadig er hundekoldt, så det bliver den smukkest tænkelige overfart og vel ankommet til sommerhuset, kan man ligefrem solbade på den læfulde terrasse.
 
 

lørdag den 6. april 2013

Hmmm...???

Det meste af næste uge i sommerhus på Læsø. Så er det første man tænker selvfølgelig; "Skulle jeg mon ikke tage fritøsen med?

onsdag den 3. april 2013

Tøm køleskabet.

Aftensmaden er den lækreste hønskødssuppe lavet af allehånde rester fra køleskab og fryser, der skal nemlig tømmes ud inden en uges sommerhusferie på Læsø med rejsekammeraten, Gert.


Tidligere på dagen fik jeg færdigbagt et surdejs helkernerugbrød.
 
 
Det skal nu hvile natten over i viskestykket, hvorefter det kommer i plastpose og tilbringer et døgn i køleskabet, før det endelig bliver skiveskåret på maskine og deporteret til Læsø. Opskriften på dette prægtige rugbrød er den første, jeg lagde på bloggen (18/10-2012).
 
 

tirsdag den 2. april 2013

Påskefrokost.

Min højtelskede lillesøster havde meldt sin ankomst til frokost 2. påskedag. Jeg havde ganske vist været i nattevagt, men en let frokost blev det da til og svært hyggelig. Hun bor på Sjælland og vi ses alt for sjældent. Hun er en voldsomt engageret kolonihaveejer, som altid har haft udpræget grønne fingre og hun er glad for mad. 


Vi fik familiens højt berømmede "Kettys muslingesalat", som jeg allerede har beskrevet (16/11-2012).


Lidt røgvarer fra Siem. Hvidløgsspegepølse og røget svinemørbrad - det hele hjemmelavet helt fra bunden.


Den ægte vare.


Og selvfølgelig skidne æg - det er jo påske. Det er første gang jeg serverer skidne æg med drys af bacongrus og purløg. Jeg har læst, at man gør det andre steder, så det skulle jo prøves, men helt ærligt foretrækker jeg æggene uden pynt, som vi altid har fået dem tilforn i min familie. Indrømmet - pynten gør sig udmærket på fotos.


Ny kobbergryde.

Kort før påske kom min længe ventede nye kobbergryde fra firma Mauviel. Den må absolut vises frem.


Smuk er den jo og en svir at lave mad i.