fredag den 27. september 2013

Figenkompot på foie gras.

Sarte sjæle, som ikke tolererer foie gras, men måske fylder sig med burhønseæg, har forhåbentlig allerede lukket for dagens ret. Hvad det drejer sig om, står jo i overskriften, så man er advaret. 

At riste et stykke foie gras terrine hurtigt og hedt på en pande og derefter anbringe det på et stykke letristet rugbrød, behøver vel ikke særlige illustrationer. Foie gras terrine kan fås hos Bichel. Hvad man anbringer oven på sin foie gras, er straks en anden sag. Noget sødt er altid godt. Jeg plejer at spise foie gras med en beskeden klat hybenmos på. Det er stadig anbefalelsesværdigt, men i dag bliver det figenkompot, for det er netop sæson for friske figner lige nu og det kræver en opskrift. Foie gras er ikke billigt og det er over et år siden jeg smagte det sidst...desværre.


Ikke til hverdagsbrug!


Først skal de kvartede figner marineres i portvin en times tid.


Dernæst kommes de i en gryde med smør, vand og en beskeden mængde tørret chili - det sidste er selvfølgelig efter smag.


Det simrer.


Efter 15-20 minutters simren er næsten al væden absorberet. Der slukkes for blusset.


Mini-foodprocessoren er gjort klar med smør og honning.


Fignerne er kommet i og der er gjort klar til at blende. Pas på. Det går meget hurtigt med at få blendet for meget og det skal jo være kompot og ikke puré.


Sådan skal figenkompot se ud.


Et glas med tætsluttende låg er den bedste måde at opbevare kompotten på og i køleskab på yderst begrænset tid.


En luksusret. Der er fedt, salt og sødt og cornichonerne giver mulighed for sprødt og syrligt. Hvad mere kan man forlange.


4 friske figner
1 spsk tawny portvin
25 g smør
1 spsk vand
En meget lille tørret chili
½ spsk akaciehonning

Fignerne skylles grundigt og tørres. Kvartes og sættes til at marinere i portvinen en times tid. Kommes derefter med det resterende portvin i en gryde med vand, chili og halvdelen af smørret. Skal nu simre i 15-20 minutter til fignerne er møre og det meste af væden er absorberet. Tages så af blusset og røres til kompot med honningen og resten af smørret - en food processor anvendt med forsigtighed er en god idé, men husk: Det skal være kompot ikke puré. Smages evt. til med salt og peber. Kom det på glas og opbevar det i køleskab. Denne kompot kan fint bruges som tilbehør til kødretter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar