torsdag den 14. august 2014

Kristians uforlignelige samosas.

Jeg har to brave svigersønner in spe og de hedder begge Kristian. Det gør jeg sådan set også - bliver i hvert fald kaldt sådan i noget af familien - så her har vi et skoleeksempel på ualmindelig dårlig planlægning (fra mine døtres side) - så er det sagt.
Min ældste datter Anne Sofie og hendes kæreste "gamle Kristian" skulle til Indonesien på ferie en måneds tid og jeg kørte dem til Hamburg Flughafen, som var udgangspunkt for ferien. Den kulinariske Kristian havde sørget for frokosten, som bestod af samosas. To slags. Halvdelen med kød og halvdelen helt vegetariske. De var naturligvis kolde efter den lange køretur, men ikke desto mindre meget lækre.


Inden frokosten, som blev indtaget i bilen, da der var en bidende kold vind udendørs, skulle der lige skaffes forsyninger fra raststättens kaffemaskine trods prisen, som langt oversteg prisen på guld og diamanter.


Henrykkelsen er tydelig, men på dette tidspunkt har vi jo også nydt Kristians samosas. Vi er udenfor afgangshallen i Hamburg Flughafen og de to backpackers er lige på nippet til at drage ud i den store verden med retning imod Indonesien.


Kristian havde lavet tilstrækkeligt af de herlige samosas, så der var rigeligt også til mit aftensmåltid. Jeg valgte at forsøge at opvarme dem og det fungerede glimrende. 10 minutter på hver side på en knapt middelvarm, tør pande. Meget lækkert og sprødt resultat.


Det klæder de færreste at blive sprættet op og det gælder også, når man er en samosa, men jeg synes dog lige, at I skal have en chance for at se fyldet. Øverst den kødfulde model. Foruden kød er indholdet blandt andet ris og karry og nederst den vegetariske, som næsten smagte ganske dessertagtig. Den indeholdt søde kartofler og cashewnødder. Herligt!

Efter hjemkomsten fra Indonesien, har Kristian venligst overgivet mig opskrifterne på de lækre samosas.
 
Der benyttes færdigkøbt filodej. Indholdet lægges i et hjørne af dejfirkanterne og dejen foldes over i trekanter og pensles med smør. Kommes i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 15 minutter. Kig til dem i god tid, så de ikke bliver brændte.
 
Fyld 1. (Til ca. 30 samosaer - del selv ned.)
 
25 g Smør
1 lille løg, fint hakket
2 fed hvidløg, knust
2 Grønne chili, hakkede
1 stykke frisk ingefær, skrællet og finthakket
Kogt ris
1/2 tsk stærk chili pulver
350 g hakket oksekød
1 tsk Salt
2 tsk garam masala
Saft af 1/2 citron
 
Smelt smørret i en stegepande. Tilsæt løg, hvidløg, chili og ingefær og steg indtil løget er gyldenbrunt.
Tilsæt ris og chilipulver og derefter kødet og salt.
Svits under konstant omrøring, indtil kødet er brunet og al saft er blevet absorberet.
Tilsæt garam masala og citronsaft og kog i yderligere 5 minutter.
Tag gryden fra varmen og lad det køle af.
Chilier og chilipulver tilsætter man selvfølgelig efter smag og evne til at modstå indre brandfare.
 
Fyld 2. (Til 9 samosaer)

20 g smeltet smør
500 g kogte søde kartofler
2 tsk mild, rød karrypasta
1 håndfuld ristede cashewnødder
1 tsk citronsaft
Salt, peber
 
Skær kartoflerne i små terninger og steg dem i smørret sammen med karrypasta. Tilsæt grofthakkede, ristede cashewnødder, citronsaft og salt og peber. Er det for tykt tilsættes lidt af stegesmørret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar