torsdag den 15. maj 2014

Ceviche.


Ceviche er en kold fiskeret, som især er udbredt i Latinamerika og Polynesien. Den forekommer i et utal af varianter, så der er frit slav for fantasien. Ceviche passer fint ind i mit skrumperegime.


Her anvendes en torskefilet. Øvrige torskelignende fisk som sej o.a. er specielt meget velegnede til denne ret. Fileten skæres i pæne mundrette stykker eller - som jeg foretrækker det - plukkes i stykker med klør fem. Sørg dog først og fremmest for at befri dyret for alle eventuelt tilbageværende ben.


Tilberedningen består i al sin gribende enkelthed af en marinering i citrussaft. Jeg har her anvendt saften af ½ citron og 2 lime. I opskrifter angives marineringstider fra 5 minutter til natten over, så også her er slav´et frit. Jeg har tilsat lidt rosépeberkorn og marineret min fisk i 1 time på køl.


Når man skønner fisken "færdigkogt" i citrussyren, drænes den og krydres med salt og hvid peber. Den serveres med korianderblade drysset over.


Man kan jo også lade fantasien gå på langfart og lave en slags asiatisk Ceviche. Den "færdigkogte" plukfisk dumpes på et leje af babysalatblade. Saltes og pebres. Oven på fisken strøs ringe af forårsløg, rød peber, rød chili, asiatisk aubergine og chilisyltet mango, alt sammen skåret i passende små stykker.


Asiatiske eller Thai auberginer, som altså i dette tilfælde er dyrket i Cambodia, køber man i de efterhånden flere og flere asiatiske forretninger.


Den orientalske aubergine ser indbydende og delikat ud. Den har en behagelig konsistens - det man i moderne kokkesprog kalder textur - og friskhed. Den smager gennemtrængende af absolut ingenting.


Jeg har forsøgt at udgrave de halverede, uskrællede auberginer med en rundskærer, men det er ikke godt. Bedre er det at skrælle auberginen med en kartoffelskræller og skære den i tern.


Syltede og chilisyltede mangofrugter fås ligeledes i de asiatiske butikker. De er meget velsmagende og friske med en smule bid. De chilisyltede er på ingen måde meget stærke. Prisen for ½ kg i vakuumpose er 15,- hos Østens Sol og det kan vel ikke siges at være for meget. Der er til lange tider, med mindre man udvikler et mangomisbrug...og selv da.
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar