søndag den 11. november 2012

Dengang i 70´erne.

Ethvert gæstemåltid indeholdt gennem flere år næsten med garanti den lækre lille ret, paneret Camembert med solbærsyltetøj. Osten blev lagt på en skive ristet franskbrød af nogenlunde samme størrelse som osten. Paneringen var den sædvanlige, først æg og derefter rasp. Osten skal helst være ret umoden og køleskabskold. På en temmelig varm pande smeltes smør og når det bruser mest, lægges osten på. Vendes meget forsigtigt, så der ikke går hul.

                  
Det er lidt en skønssag, hvornår osten er færdig, men den skal selvølgelig være ordentlig gennemvarm og paneringen godt sprød.


Så op på brødet med kalorius. En dygtig klat solbærsyltetøj på og du er parat til at sætte kniven i en himmerigsmundfuld. Hvordan det er gået til, at denne lækre ret næsten er blevet glemt, er jo ikke til at fatte.


Lad kniven skære sig igennem paneringen og hør og føl sprødheden, mens kniven arbejder sig videre ned gennem den varme bløde ost og det sprøde brød. Se den flydende, varme ost løbe ud og blande sig med syltetøjet. Smag på det og hør englene synge.


Det var - eller føltes for os som studerede og var vant til at være fattige - som en overskudstid trods oliekrise, koldkrig og andre gebrækkeligheder og der var i det mindste råd til rigeligt stof i bukserne. Vi havde et svaj i bukserne, som ikke var set siden sømændene brugte det i de store sejlskibes tid. Trompetbukser tror jeg, de blev kaldt og skoene var naturligvis fodformede. Fyrenes hår var også lidt længere dengang.


Og vi læste Kristen Bjørnkjærs "Kærestesorg":

Kærlighed er en hård branche
hold dig væk
eller tag hvad der kommer

Og Vita Andersens "Tryghedsnarkomaner":

Hun havde engang haft en kat
men den sprang ud af et åbentstående vindue
og slog sig ihjel
selv katten ville vel ikke tilhøre hende

Dengang havde vi ikke behov for småborgerlige symboler som  tegnsætning.


Seasons in the sun med Terry Jacks var årets helt store hit i 1974.

Living next door to Alice var et kæmpehit med Smokie i 1977.


Og en ny lækkerbidsken blev opfundet i de år:

Rejecocktail.


Originalopskriften står Karoline for og den er som følger til 8-10 pers.

1 bæger creme fraiche (180 ml)     1 spsk HP sauce
2 tsk citronsaft                                1½ dl. piskefløde
1/4 tsk sukker                                 1 hjertesalat (romaine)
1/4 tsk salt                                      300 gram rejer
1/4 revet løg                                   salatblade
4 spsk tomatketchup                      evt. flutes

Creme fraichen smages til med citronsaft, sukker,salt, løg, tomatketchup og HP sauce. Fløden
piskes til skum og røres i. Salaten skæres i strimler og blandes i salatsaucen sammen med rejerne. Serveres afkølet. Pyntes med salatblade og serveres evt. med flutes.

Og nu til noget helt andetPunkermoden kom til Danmark sidst i halvfjerdserne, men havde allerede da blomstret i fuldt flor i bevægelsens hjemland, England, i flere år.
 
 
Vi lader billedet stå et øjeblik.
 

12 kommentarer:

 1. Pragtfuld himmerrigsmundfuld og helt død er den ikke! Dine billeder af retten er garanteret helt dugfriske. Så'n en smeltet omgang kalorier er som skabt til en grå efterårsdag...den gør noget med serotoninproduktionen! Mht rejecocktail; så gik den lidt død fordi mange brugte kinakål i den. En grøntsag der burde forbydes!

  SvarSlet
 2. Du har nok ret i det hele. Jeg hodt kaniner i sin tid og de ville hellere sulte end æde kinakål!

  SvarSlet
 3. Wauw, tak for det tilbageblik, jeg elsker altså stadig friturecamenberten

  SvarSlet
 4. Skønt skrevet også, en nydelse for øjne og sjæl, med billederne også..Ved du tilfældigvis hvordan man kan redigere sine indlæg? Altså man klikker på rediger, men ihvertfald på ipad, kommer hele teksten ikke frem...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved beklageligvis ikke en pind om ipad. Vedrørende rediger-knappen så bruger jeg den aldrig. Klikker blot på "design" på forsiden og dernæst på selve indlæggets link. Så kan du redigere af hjertens lyst og slutte med "opdater". Hvis det er en større historie og du gerne midlertidigt vil have indlægget ud af drift, mens du reparerer, skal du blot klikke på "omdan til kladde". Håber det hjælperellers skriv igen.

   Slet
 5. Hov og først nu ser jeg din glimrende kommentar! Hvorfor ved jeg ikke! Men nu har jeg noget at forsøge mig frem med, så de uhjælpelige fejlsætninger kan fjernes...måske altså..Tak for det!

  SvarSlet
 6. Nope..Ipad viser kun halvdelen af teksten, det er det der er problemet og jeg tror det er uløseligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver såmænd nok nødvendigt med en manuduktør!

   Slet
 7. Ja det før det nok desværre, for et par 70er levn som os"! Er det forresten dig, der er den tænksomme, unge mand, der ikke giver en pind for det småborgerlige samfund, på billedet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, det er undertegnede for 50 kg siden.

   Slet
 8. Og jwg beklager at jeg hvvwrken kan rette kommafejl eller slåfejl, med denne maskine...!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan heller ikke rette i kommentarafdelingen og jeg er endda administrator.

   Slet