onsdag den 12. juni 2013

Ramsløgsuppe.

Jeg er så heldig at bo lige ved Riis Skov, hvor skovbunden år efter år er helt dækket af ramsløg, hvilket ingen i pastoratet kan undgå at vide på grund af den kolossalt kraftige hvidløgsduft.


En del af Riis Skov som den ses fra min altan. Lige over for Riis Skov ligger Restaurant Malling & Schmidt, hvor en af vore allerstørste mesterkokke, Thorsten Schmidt, slår sine folder. Han er blandt andet kendt som en flittig bruger af danske urter fra naturen; lur mig om ikke han nu og da kan træffes med bagperronen i vejret blandt ramsløgene.


Så tæt står ramsløgene i Riis Skov. Da man kan anvende hele planten, altså både det som er over jorden og det som er under og den desuden er både sund og velsmagende, kan det undre, at den ikke bliver høstet mere intensivt end tilfældet er, men tak for det! Der er i øvrigt masser af opskrifter på "nettet" og ellers er "Meyer" storleverandør i opskrifter på ramsløg.


Det er vigtigt at skylle grundigt, da der bliver luftet hunde i skoven. Alt fra planten er spiseligt, så Riis Skov er et ret uudtømmeligt spisekammer for vegetarer. På billedet ses mange flere ramsløg end der skal bruges til fire personer.


Der skal tages nogle pæne blade fra til pynt.


Efter varmebehandling ser bladene stadigt frisktgrønne ud, men de er gennemtørre og knasende sprøde...og smager ikke af en skid (hvilket jo også ville være temmelig ubehageligt).


Løg og kartofler er sauterede og kobbergryden fyldt op med bouillon og hvidvin.


Løg og kartofler koger lystigt. Nu skal der ramsløg i en kort stund.


Kog nu for hulen...blot tre minutter.


Suppen er sådan set færdig. Den har været igennem blenderen og et dørslag. Skal nu blot tilsmages med salt og peber.


Serveres eventuelt med en sjat cremefraiche og tørrede ramsløgblade til pynt. Skidt med de tørrede blade, men cremefraiche gør sig altid godt i denne type suppe. I stedet for bladene kunne man sikkert med fordel lægge et pænt drys sprødt bacongrus på ved servering af suppen, som er mild og særdeles velsmagende og besynderligt nok uden spor af hvidløgsmag eller -lugt.

Til 4 personer:

300 g kartofler
2 løg
4 spsk smør
12 dl bouillon
2 dl hvidvin
100 g ramsløg
Salt og peber

Skræl kartoflerne i tern og hak løgene fint. Sautér begge dele i gryden i smør.
Tilsæt bouillon og hvidvin og kog til kartoflerne er møre.
Skyl ramsløgene grundigt. Alt kan bruges; blade stilke, blomster. Snit dem groft og kom dem i gryden til kartoflerne, når de er møre. Kog i 3 minutter.
Blend suppen med varsomhed! Anvend en stavblender! Passér suppen gennem et dørslag.
Hæld den blendede og siede suppe tilbage i gryden og varm op, men kortvarigt, da den eller mister sin frisktgrønne farve. Er suppen stadig varm, kan den serveres med det samme.
Pyntes evt. med varmebehandlede ramsløgblade, ramsløgblomster og en klat cremefraiche.
Et pocheret æg plumpet i ville nok heller ikke være nogen dårlig idé, men selvfølgelig ikke sammen med alt det andet.

Varmebehandling af ramsløgblade:
Skyl bladene. Dup dem tørre og bag dem ved 110 grader i 10-15 minutter, men ærlig talt...spild af tid.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar