torsdag den 31. januar 2013

Bygotto med røget ål og æbletern.

Jeg indrømmer gerne: Denne opskrift er tyvstjålet fra Adam Price. Den var simpelthen for speciel til ikke at forsøge at eftergøre og retten blev da i høj grad også spiseværdig.


En ret som virkelig klæder min store kobberpande.

 
Indbydende synes jeg også, at den ser ud på tallerkenen.

250 g perlebyg
500 g ål
½ l fløde
Et godt skvæt æbleeddike
salt og peber
1 skalotteløg
½ hjemmesyltet citron (saltsyltet - opskrift i "Spise med Price")
1 persillerod
2 røde æbler med skræl
Purløg
Ristet rugbrødsdrys

Kog perlebyggen i rigeligt vand i godt 15 min, så den lige er mør og bestemt ikke er udkogt.
Skær forsigtigt kødet fra ålen, og kog ålehovedet og skindet sammen med fløden. Køl fløden ned og si den ned i en gryde. Tilføj de kogte bygkorn og æbleeddike.
Hak skalotteløg og den syltede citron og put dem i sammen med rustikke, mundrette stykker ål i den simrende bygotto. Smag til med salt. Kom til sidst fintskårne tern af frisk persillerod og æble i retten.
Anret den cremede bygotto med et drys af sprødt, ristet rugbrød, finthakket purløg og slut af med lidt friskkværnet peber.

onsdag den 30. januar 2013

Spaghetti med røget laks

Det sker jævnligt at i hvert fald Superbest har pakker med ukurante stykker af røget laks i fiskedisken. Lakserester kan man vel roligt kalde dem. De er billige og velegnede til denne ret.


Man laver blot en bechamelsovs af en melbolle og lidt mælk og kommer laksestykker i strimler deri. Har man det i huset, kan man også tilføje en lille håndfuld små grønærter. Jeg ville gerne have drysset det hele med friskt, klippet dild, men havde kun purløg og det fungerede glimrende. Hæld det hele over nykogt spaghetti og riv ost over. En lækker ret, som ikke tømmer pengepungen.


tirsdag den 29. januar 2013

Marino Waltz med John Sheahan og hans datter.

Stykket blev oprindeligt komponeret af John Sheahan som underlægningsmusik eller jingle til en reklame, men det blev straks utroligt populært og er efterhånden indspillet i talrige udgaver af solister, grupper og selv symfoniorkestre. Marino er et område i Dublin.

 
Vi sømænd elsker valse.
 
 

mandag den 28. januar 2013

Byggrød med æbletern.

Grøddag igen - herligt!
 

1 dl mellemfine byggryn
4,5 dl mælk
salt
æbletern
 
Bring mælken i kog og tilsæt byggrynene under omrøring. Kog det op under omrøring og lad det koge ved svag varme under jævnlig omrøring i ca. 25 minutter. Kog evt. friske æblestykker med de sidste 7-8 minutter eller tilsæt til sidst, hvor grøden smages til med salt (jeg gjorde begge dele).
Nu er jeg lidt af en saltfreak, så jeg har også prøvet at strø lidt flagesalt - og det skal være flagesalt - over. Det er en prima tilføjelse. En smørklat har heller aldrig skadet!
 


Mariehønen - Ib Schønberg

At lytte fornøjet til denne gamle vise kræver vel ingen forklaring og jeg kan helt tilslutte mig Ib Schønbergs ønske om dejligt vejr, så flyv mariehøne, flyv...

 
 

søndag den 27. januar 2013

Fyldte hjerter.

Man tager to svinehjerter, som dyrlægekontrollen med ihærdighed har skåret til plukfisk, for det siger loven, at de skal - guderne må vide hvorfor? Skyl dem meget grundigt under rindende, koldt vand, så alle koagler kommer væk. Fjern også sener, fedt og blodkarrester. Hjerterne fyldes med henholdsvis persille og svesker.


At fylde to dyrlægemassakrerede svinehjerter og få fyldet til at blive i dem, er en øvelse i selvkontrol og umådelig stor tålmodighed. Her gælder ingen regler; kødnåle, garn, tape, søm og skruer - brug hvad som helst - de forpul... hjerter skal fisme holde tæt omkring deres fyld!


Når hjerterne omsider er fuldkommengjorte og kokken har nået et ophøjet niveau af zen eller et alvorligt nervesammenbrud, brunes (sauteres) de to organer i lidt oliesmør. Hjerterne kan evt. melpudres let forinden.


Man tilsætter nu en pæn portion småthakkede, blandede grøntsager (I bedre kogebøger kaldet mirepoix eller brunoise). Særligt pæne eller regelmæssige behøver grøntsagsstykkerne ikke at være, for de skal lige om lidt have en tur med blenderen, men først skal der tilsættes en sjat vand og evt. en rest vin og hjerterne skal småkoge (braisere) i dette miskmas i tre timer.


De tre timer er gået og der er tilsat ½ l piskefløde til retten. Lad det hele koge lidt sammen og blend sovsen.

 
Den blendede sovs (sauce) er som fløjl og vil som regel have en passende konsistens (textur) på grund af alle grøntsagerne. Smag til med salt og peber. Hvis sovsen (såsen) imod forventning skulle virke lidt tynd, er det blot frem med Maizenajævneren. Hjerterne skæres i skiver til serveringen. Det anbefales varmt at fjerne kødnåle, garn og i øvrigt alt, hvad man har benyttet til at holde sammen på hjerterne inden serveringen.
 
 
Så er der altså serveret. Jeg kender ikke meget andet, som smager bedre. Sovsen alene er helt fantastisk og fortjener en smørrig, glad kartoffelmos.


Tranebærbrød.

Hvor skønt at komme hjem fra nattevagt til en bolig, der dufter af nybagt brød og finde, at det er det lækreste tranebærbrød, selv om det så blot er en maskine, som står for den velduftende velkomst.


Og så på hovedet i seng, for her er hverken varme ellet varmt vand i dag og vi er tæt på kyndelmisse, hvilket godt kan mærkes på vejret.
 
 

En hest mor - Povl Dissing

Tillykke med de 75 år til Danmarks folkekære trubadur og tak for de mange gode, musikalske oplevelser du har givet os gennem årene.
 
 
Povl Dissing mener selv at hans gennembrud kom med Svantes Viser. Jeg synes nu allerede, at det kom med "En hest mor".
 

lørdag den 26. januar 2013

Brisler i grønne omgivelser.


Andet steds på bloggen er beskrevet, hvordan man tilbereder brisler og ellers kan man jo i øvrigt udmærket erstatte brislerne med fx. koteletter. Her er opskriften på de meget lækre grønne omgivelser.

400 g ærter (fine frosne)
200 g perleløg
2 mini romainesalathoveder
100 g bacon i fine strimler
100 g smør
1 tsk. sukker
Ca. 1 dl vand
Salt og peber

Bacon steges i en gryde til det er gyldent, men ikke helt sprødt. Sæt det til side.
I samme gryde kommes de pillede perleløg, smør, vand, sukker og salt, og man lader det koge roligt uden låg til løgene er møre. Så tilsættes ærterne og romainesalaten delt i mindre stykker samt bacon. Kom låg på og lad det simre i 5 min. hvorefter der krydres med salt og peber.


Vildandens sang - skal vi flæbe sammen?

Vaskeægte følelsesporno - jeg er vild med det!
 
 
 
Det kneb med at holde tårerne tilbage, når de spillede denne sang i giro 413 i min barndom og klumpen i halsen gjorde ondt. Sangen kan stadig fugte øjenkrogene og hvad der tit undrer mig er, at den slags banaliteter i lighed med billige amerikanske B-film, kan fremtvinge så stærke følelsesreaktioner, mens al den virkelige gru og rædsel, man dagligt præsenteres for i TV-nyhederne kun gør ringe og kortvarigt indtryk?
 

fredag den 25. januar 2013

Burns Night - 25.januar.

"Great chieftain o' the pudding-race" - Haggis with neeps and tatties.
 
 
Den 25. januar var Robert Burns´ fødselsdag, derfor fejrer skotter og skotlandstossede aftenen med indtagelse af haggis, whisky og deklamering af Burns´ store digt om denne elskede og hadede ret, som hovedsageligt består af hakket fåreindmad af enhver slags, hemmelige krydderier og havrekorn og -mel. Stuvningen anbringes i en fåremave og koges heri. Maven sprættes op ved bordet efter at være båret ind til sækkepibemusik, hvis alt går rigtigt til. Hertil serveres mos af kartofler og mos af majroer eller kålrabi.

 
 

Red Hot Chili Pipers - We will, we will rock you.

Det er Robert Burns fødselsdag i dag. Det fejres normalt først ved aftensmåltidet, men forinden kan man jo godt lytte til lidt sækkepibemusik - omend af en særpræget art - for at komme i stemning.

 
- og i den mere rolige ende
 
 
 
 

torsdag den 24. januar 2013

Regnbueørred med flødestuvet spinat.

Fisk!  Fisk!  Min krop kræver fisk!!!



Put&Take-lystfiskere har næsten altid regnbueørred i fryseren og ellers er det nu om dage almindeligt også at finde stykker af regnbueørred i supermarkedet. Laksestykker kan naturligvis tilberedes og serveres på præcis samme måde.

Engang var det muligt at lave en flødestuvning med anvendelse af piskefløde alene. Den går ikke mere. Nu er man nødt til først at lave en smørbolle (lige dele smør og mel rørt sammen under opvarmning) og tilføre fløden og den grundigt drænede spinat eller man kan koge fløden op og jævne med lys Maizenajævner.

Fisk jeg ikke selv fanger, køber jeg i Clausens Fiskehandel.


When You Were Sweet Sixteen - The Furey Brothers & Davey Arthur


 
Sammen med min gode ven og rejsekammerat, Gert, oplevede jeg disse gamle gutter til en koncert i netop samme lokale i Vicar Street Dublin Theatre. Vi var taget til Irland på grund af koncerten og det blev også en helt uforlignelig oplevelse, som jeg aldrig glemmer - bestemt helt sit eget indlæg værd en anden gang.
 

onsdag den 23. januar 2013

Hurra! Hurra! Og Halleluja! Det grå guld styrer!

Jeg er igen blevet fast ansat efter mere end tyve år som free lance. Det havde jeg alligevel aldrig troet skulle ske og har heller ikke ønsket det før nu. Hovedsageligt fredelige patienter, dejlige, dygtige kolleger hver og en og en chef, der tør ansætte en ældre herre; det skulle kunne blive en drømmeretrætepost. Jeg vil fejre det med en velvoksen leverpostejmad.


Nybagt, hjemmelavet franskbrød med nybagt, hjemmelavet, lun leverpostej, hjemmelavet sky af hjemmelavet fond og hjemmesyltede rødbeder...det er skisme da fest!


Kirsten Hüttemeier in memoriam.


 
Kirsten Hüttemeier fortjener at blive husket som den første og største af danske madformidlere. Hun gav i flere generationer inspiration og fornyelse i danske køkkener. Ikke mange ved, at hun også var forfatter til Tørsleffs "Den grønne Syltebog". Hvornår det første eksemplar udkom, ved jeg ikke, men jeg husker, at min mormor havde et godt slidt eksemplar. Det samme havde min mor og jegselv har et eksemplar købt i 1992 (72. oplag), som også er ved at være godt slidt. Syltebogen var da trykt i 1.685.000 eksemplarer. Hvilke andre dansksprogede bøger kommer op på højde med dette, lige bortset fra evt. Biblen?
 
 

Spjætmazurka.

I en kold tid er dette jo en uforlignelig sikker måde at få varmen på, lige så ruderne dugger.

 
God fornøvels.
 

tirsdag den 22. januar 2013

Æblepålæg.

Der er i virkeligheden tale om æbleflæsk uden flæsk. Det er en god måde at få anvendt æbler, som er blevet for triste, rynkede eller misfarvede til at være appetitlige, på.
 
 
Meget grofthakkede løg koges/steges blanke i rigeligt smør, som ikke må have taget farve. Når løgene er glasklare tilsættes groftskårne æblestykker. Koger sagte til man har en temmelig grov mos. Tilsmages med salt, sukker og evt. citron. Personligt tilsætter jeg også et meget lille drys timian. Anvendes koldt eller lunkent.
 

mandag den 21. januar 2013

Bayerske pølser med kartoffelsalat.

Haute cuisine i det nordlige Århus. Absolut en af barndommens foretrukne retter.
 
 
En ret der kun kendes af de færeste unge, som tror at kartoffelsalat skal være kold og lavet af mayonaise og surmælksprodukter. Sådan var det ikke altid. I min barndom fandtes kun varm kartoffelsalat. Opskriften kommer her:
 
4 portioner
 
3/4 kg små, kogte, faste kartofler
1-2 løg
50 g smør
2 dl vand
1 dl eddike
2 spsk sukker
salt og peber
 
Kartoflerne skæres i skiver.
Løgene skæres i skiver.
Fedtstof, vand, eddike og løg koges uden låg til løgene er klare og møre, ca. 5 min.
Kartoffelskiver, salt, peber og sukker kommes i gryden og det hele varmes igennem, til kartoflerne har jævnet "sovsen". Rør forsigtigt af og til og smag til. Retten skal være såkaldt sursød.
 


Liva Weel - Man binder os på mund og hånd.

Vi tåler nok at høre endnu en sang med denne store stjerne. Her fortolker hun en af Poul Henningsens venligthvasse viser. Han introducerer selv nummeret.



søndag den 20. januar 2013

Grønærte-aspargessuppe.

Denne suppe smager lige så godt, som den ser ud.
 
 
Og lige herunder er opskriften.
 
 
 

Glemmer du - Liva Weel

Utvivlsomt den største af de hedengangne scenens og lærredets stjerner skal selvfølgelig også med her. Det har været svært at vælge blandt alle hendes fortolkninger af datidens komponister og forfattere, men mon ikke den valgte er en af de, som tydeligst demonstrerer hendes store talent.

 
 

Hjemmesyltede rødbeder.

Nu skal det være slut med at overlade det til Bähncke og andre at levere de syltede rødbeder til leverpostejen og surrib´en. Det er jo ikke spor svært at sylte rødbeder og fornøjeligt tilmed.

 
Disse beder fik tre kvarter, da de endelig var kommet i kog.
 

Fra kogende vand til iskoldt vand, så kan man lige så let gnide "forhuden" af. Et fornøjeligt arbejde. Bederne skæres i passende skiver, som man nu kan lide dem.

 
 Og så en hurtig tur i den kogende lage.
 
 
Det er ikke den store kunst at hjemmesylte rødbeder, men der er noget utroligt tilfredsstillende ved at betragte det færdige resultat.


1 kg rødbeder
750 ml eddike
375-500 g sukker
1 tsk flydende Atamon

De vaskede rødbeder koges i letsaltet vand, 1 spsk salt pr. liter vand, ½-1 time alt efter størrelsen. Det kogende vand hældes fra. gryden stilles straks under rindende koldt vand indtil rødbederne er kolde.Ved denne bratte temperaturforandring får rødbederne et "chok", hvorved cellerne sprænges og rødbederne bliver møre. De flås, skæres i skiver. Eddike og sukker gives et opkog. Rødbedeskiverne lægges i. Lagen bringes igen i kog, tilsættes Atamon og fyldes i rene glas eller krukker, der bindes til med det samme.

Kilde: Den grønne Syltebog, Tørsleff.

Manden på risten - Carl Alstrup


Der bliver ved med at dukke ældgamle viser op i min erindring fra barndommen, hvor de endnu blev spillet i radioen eller sunget af de gamle slægtninge. Her er altså endnu en af de store revyklassikere. Den dårlige lydkvalitet må vi desværre finde os i.
 
 
 
 

lørdag den 19. januar 2013

Hvad er det?

 
En spise for feinschmeckere: Potkäse.
 
 
Man sender en ladning osterester gennem kødhakkeren. Ganske almindelig skæreost. Det hakkede ostesmuld blandes med spiritus og eller hedvin til man har en pastaagtig textur (det hedder det nu om stunder i følge alle TV-kokkene, men vi kan for min skyld også bare blive ved med at sige konsistens, som vi altid har gjort). Enhver slags spiritus kan benyttes. Potkäse kan leve evigt. Man tilfører blot mere spiritus, hvis den bliver for tør og mere findelt ost, hvis den bliver for våd. Ingen fare for at den skal blive dårlig. Den afbillede potkäse er fem-syv år gammel.

 
Ristet rugbrød og et drys paprika på osten klæder et glas portvin umanerligt godt. Den perfekte natmad.
 
 
 

Oksehaler i kål.

 Billigt, sundt og svært velsmagende.
 
 
Her ses det spisefærdige resultat af oksehaler, som har ligget i den sorte gryde og småkogt i 2-3 timer sammen med groftskåret hvidkål, kvarte løg, store stykker gulerod, stykker af bladselleri, hele sorte pebre, salt, et par laurbærblade, et drys tørret timian, en dåse tomater og ½-1 dåse vand. Allerførst er halestykkerne pudret med mel og brunet i smørolieblanding. Retten er færdig, når kødet næsten falder af benene af sigselv.

 

Jeg har en Ven, Sømandsvals - Olga Svendsen 1934



Olga Svendsen var mor til Elga Olga. Faderen var Holger Reenberg, Jørgen Reenbergs far, hvis nogen skulle være interesseret i lidt fortidig showbizsladder.

 

Elga Olga - Solitudevej

Endnu en af de store, gamle revykunstnere. Jørgen Reenbergs halvsøster.


Mere geniale rim end i denne vise, skal man lede meget længe efter.

 

fra "Det er hvidt herude" af Steen Steensen Blicher.

 
   Inderlig jeg længes
   efter vår, men vint´ren strænges,
   atter vinden om til nord!
Kom, sydvest, som frosten
   tvinger,
   kom med din tågevinger,
   kom og løs den bundne jord!
 
 
 
  

fredag den 18. januar 2013

Hønsekødssuppe.

Man tager tre høns. Splitter dem ad og koger dem længe sammen med grøntsager som gulerødder, porrer, selleri, persillerod, pastinak, løg og hvad man ellers har. Husk også en suppevisk og peber, men endelig ikke salt. Salt kommes i den færdige suppe ved sidste tilsmagning
 

Nu er den helt død. Denne og de to andre høns/kyllinger jeg købte er økologiske og kommer fra den gård, hvor jeg plejer at købe mine økologiske æg. Kræet har haft et kort, men godt liv. Selv økologiske høns får kun lov at leve og lægge æg i et år, før de bliver slagtede. Jeg har givet 8,- for hver høne og der er jo i virkeligheden slet ikke tale om suppehøns. Selv efter tre timers kogning er kødet saftigt og anvendeligt til hønsesalat, i wok, tarteletter og meget andet.


Der skal koges og koges og koges og skummes - skum endelig grundigt, hvis suppen skal være klar - til der kun er så meget tilbage...
 
 
...at det kan fylde en isterningspose. Den hiver man frem af fryseren, når man vil lave sin hønsekødsuppe. Brug så mange terninger, som du synes og fortynd med vand, men smag på suppen under fortyndingen - det er ret koncentrerede suppeterninger. I suppen kan kommes små gulerodstern, tynde porreringe, små selleritern, melboller, kødboller, pastamuslinger, kogte ris, selvfølgelig hønsekødsstykker og meget andet. Vælg efter smag. Kom ikke det hele i. Hvad der kommes i hønsekødssuppe var oprindeligt egnsbestemt, nu er det vist mere et spørgsmål om familietraditioner.


Vupti! Sådan ser den færdige og meget delikate suppe ud og du godeste, hvor den giver varmen!



 

Boghvedegrød med tranebær og blomsterhonning.



                                                             1 dl boghvedeflager til 2 dl vand.
En lille håndfuld tørrede tranebær koger med fra starten.
En fin, lind grød, der skal koge 5-7 minutter.
Blomsterhonning kommes på ved serveringen.
 
Meget nemmere kan det ikke være.
 

 

Mogens Wieth - Mandalay

 
 
 
Sådan skal den nemlig leveres!
 
 

torsdag den 17. januar 2013

Store pølsedag i Siem.

Gert - Overpølsen - bedre kendt som røgemester Friisand havde besluttet sig til at føje "pølsemager" til rækken af særprægede titler. Julen havde bragt en germansk pølsekanon af dimensioner til hans gård, Gyllegården. Nu skulle der laves pølse. Det var i går. Jeg var hidkaldt for at fungere som rugbrødsmotor for pølsemaskinens håndsving, mens Gert selv skulle forestå ved fødslen. Tanken var, at fremstille spegepølser. Jeg har, i modsætning til den gode røgemester, selv prøvet at lave krydderpølser nogle få gange og var derfor noget benovet over det ambitiøse og avancerede projekt. For at lære pølsekanonen at kende, besluttedes det at begynde med at lave medisterpølse.


Opskriften studeres nøje - rettidig omhu!
 

Pølsekanonen inspiceres. Jo, alt fungerer.


Der kom virkelig den fineste medisterpølse ud af maskinen. Pølsemageren binder for...eller efter?


Og nu til spegepølseproduktionen.
 

Opskriften skal følges helt præcist. Ikke mindst når det er første gang, man prøver.
 

Farsen skal være skalfrosset, når man arbejder med den. Det betyder hårdt og koldt arbejde for hænderne.
 

Sådan ser det sprøde, tørre pølseskind ud inden det har ligget i blød og er blevet fyldt med fars.
 
 
Og sådan ser de halvfærdige og temmelig perfekte spegepølser ud. Hver af de seks store pølser vejer 730 gram, men taber en del vægt under resten af færdiggøringsprocessen. De skal nu tørre i køleskabet et stykke tid, røges og tørres igen og om en måneds tid kan vi så smage på det endelige resultat. Det bliver en hård ventetid, men i den tid kan vi så fornøje os med dagens medisterpølseproduktion.
 

Dagens medister blev selvfølgelig smagt til aftensmaden. Bedre medister skal man lede længe efter. Rent svine- og kalvekød og selvfølgelig spæk og krydderier. Ingen mærkelige tilsætningsstoffer eller brusk og andet. Den bedste medisterpølse jeg har smagt.



Hirsegrød med hybenmarmelade.


Nemt, sundt, billigt, hurtigt og velsmagende.
 

1 dl hirseflager
3-3½ dl mælk
1 spsk smør
 
Mælk og hirseflager piskes og bringes i kog. Smørret smeltes med i grøden. Pisk grundigt. Koger et par minutter til flagerne er udkogte og grøden har en passende konsistens.
Spises med fx smørklat, frugt, marmelade, sirup, honning, sukker eller andet lækkert. Drik et stort glas koldt mælk til. Hirseflager er lettest at få fat i økologiske - i fx Irma eller Brugsen.
 
 
 
 


   


onsdag den 16. januar 2013

Oksehalesuppe.

Det er lidt besværligt at lave oksehalesuppe, men det er besværet værd, så lav en stor portion og frys ned.
 
 
Den viste suppe er blevet lige lovlig lys, fordi jeg faldt i fristelse til at hælde en sjat piskefløde i, som skulle bruges inden sidste salgsdato og jeg havde ikke mere madkulør.
 
 
2 oksehaler
Olie og smør til bruning
Et stort løg
2-3 gulerødder
1/4 selleri
2 porrer
1 lille dåse tomatkoncentrat
3 l vand
paprika
stødte chiliflager
salt, peber, (sukker)
3 spsk mel
Tør sherry
Madkulør
 
Køb haler, som allerede er delt i alle led. Halestykkerne brunes i den sorte gryde i rygende varmt fedtstof og tages op, hvorefter de rensede, udskårne urter brunes. Tomatkoncentrat "afbrændes", hvorefter halerne lægges tilbage og vand hældes på. Når suppen koger, skummes den grundigt, krydderier tilsættes og suppen simrekoger under låg, til kødet er meget mørt og løsner sig fra benene, 3-3½ time eller mere. Smages til med salt, peber, chili og evt. sukker. Jeg sparer ikke på paprika og stødte chiliflager: oksehalesuppe skal være hed i enhver forstand efter min smag. Kødet tages op og holdes varmt, mens suppen sies eller blendes og jævnes med udrørt mel. Smages evt. til med lidt tør sherry. Jeg bruger også for en gangs skyld madkulør. Oksehalesuppe skal være dybbrun.
Kødet pilles af benene og lægges i suppen.
Til suppen kan gives overskårne æg eller den kan serveres med lidt fintskårne gulerødder.
Selv kan jeg lide suppen med brødcroutoner på.
 
 


tirsdag den 15. januar 2013

Nudelsalat med andebryst.

Jeg skulle lige se min datter Anne Sofies nye bolig og blev den første, som fik et måltid mad der. Hun er meget glad for det asiatiske køkken og har i tidens løb serveret flere spændende retter fra østen. Denne var vist en thai-ret og opskriften hentet hos fru Plum. Opskriften er her.


Værtinden med den fantastisk velsmagende ret.


Indbydende ser det ud. Hele fundamentet er et tykt lag risnudler. Retten tager ingen tid at lave.
 
 
Denne dressing skal over i rigelig mængde. Det varmer godt.



MUSIC SKYE BOAT SONG ~LONE PIPER~ ISLE OF SKYE.


 
En musikalsk hilsen til far og søn, Gert og Laurits, som i år tager på ferie på Skye. Det bliver med garanti deres livs bedste fælleoplevelse. I dag er der bro fra fastlandet til Skye. Det var der ikke, da jeg for mange år siden besøgte øen - lidt af en sejltur!
 
 

Eisbein mit sauerkraut.

Mere germansk bliver det vel ikke og jeg synes, at det så udpræget er vintermad. I hvert fald holder det flæsket på kroppen og kulden fra døren og det smager fantastisk.
 
 
Sauerkraut laver kun de færreste selv. Det er et stort og langvarigt arbejde, som kræver megen omhu og erfaring. Supermarkeder som Lidl og Aldi har fortræffelig sauerkraut på dåse til en rimelig billig penge. Sådan en dåse køber man selvfølgelig.
 
 
Ned i stegesoen med surkålen. Jeg beriger den en smule med æblestykker, løg, hele sorte pebre og laurbærblade.
 

En svineskank med ridset svær, som er grundigt gnedet i groft salt stedes til hvile på kålen. Låget klappes i over den og den sættes i en kold ovn, der indstilles på 200 grader i 2-2½ time. Herefter fjernes låget og der tændes for grillen i 15-20 minutter. Hold godt øje med skanken. Den skal have sprød svær ikke kremeres.


Sådan ser svinet i soen ud, når den er klar til at blive serveret. Kødet falder let fra benet.


Jeg spiser retten med kartofler til og sennep til skanken selvfølgelig. En pot øl og en styver brændevin har aldrig skadet denne ret.