søndag den 4. november 2012

Briesuppe.

Før min kære veninde, Lystige Lulu, gik til skovs med den fæle, frække, foretagsomme fynbo, Thormod, hændte det iblandt, at jeg blev hidkaldt til deltagelse i fremstillingen af sære, sublime måltider.
Min fremskredne demens til trods, husker jeg enkelte brudstykker af disse lukuliske mesterværker. Følgende sære, skønne suppe er et af dem. Læser man listen over ingredienser først, (hvilket vil være såre naturligt, da netop denne liste indleder opskriften) vægrer man sig måske ved at begive sig i lag med retten, men jeg forsikrer, at noget mere lækkert skal man lede længe efter.
Altså til 2 pers.:

4- 6 skalotteløg
150 - 200g ikke-stærk brieost
2 dl tør hvidvin
2 dl muslingebouillon/saft eller anden lys bouillon
2 - 3 dl piskefløde
Muslinger eller svampe
salt, peber
Maizena lys jævning

Hak løgene fint og sauter dem klare i smør til de er møre. Brieosten skåret i mindre tern tilsættes og smeltes. Hvidvin og bouillon tilsættes og det hele koges ind til ca. det halve.
Fløden tilsættes. Der koges op, blendes og sigtes.
Saltes, pebres og jævnes evt.
Garneres med muslinger, østers, champignons eller ringe af porre eller forårsløg.


En kvart brie af denne slags på billedet vejer ialt 225 gram.
 

Klar til nedsmeltning.


Ned i gryden til løgene.


Og ret hurtigt smelter osten.


Hvidvin, bouillon og fløde er tilsat.


Der skal nu blendes.
 

Residualtørstof efter sining.
 

Som fløjl. Skal nu blot jævnes.


Resultaterne.


To meget forskellige supper og begge særdeles velsmagende. I suppen med champignon kan naturligvis anvendes alle andre slags svampe. Muslingesuppens indhold er i dette tilfælde blåmuslinger fra dåse og venusmuslinger fra glas hjembragt fra sommerferie i Toscana.


5 kommentarer:

  1. Tror du skal være kok til næste personalefest...

    SvarSlet
  2. en god strong "brie de Meaux" ville vaere god!

    SvarSlet
  3. Og den kommer naar du kalder - ha ha ha

    SvarSlet