tirsdag den 30. september 2014

Fermenterede figner og pærer.

Figner og pærer klæder hinanden. Dette er et forsøg med sød fermentering.

 
Kvarte figner og pærer lægges i et sylteglas sammen med en stang kanel. Der tilsættes 3 spsk honning og en sukkerlage af 2 spsk sukker pr. liter vand. Som starter 1 dl valle. Da det har vist sig umuligt at få valle fra et mejeri, har jeg opvarmet 1 liter økologisk kærnemælk, til det skiller og siet tørstoffet fra. Resten er valle.
 
 
Der kan laves en herlig, velsmagende dessert efter få dage. Serveres med flødeskum, creme fraiche eller råcreme. 
 
 

mandag den 29. september 2014

Klassisk nordgræsk svampetærte.

Slutresultatet af en kort turs kantareljagt.


Det blev til omtrent 200 g kantareller.


Ikke meget, når de først er tilberedte.

 
Til alt held havde jeg tørrede Karl Johansvampe i køkkenskabet. de blev lagt i lunt vand i en times tid og drænet blev til omtrent 200 g svampe. 
 
 
En lille håndfuld bacontern ristes i en anelse smør og olie. Vegetarer udelader blot smør og bacon, så bliver det en rigtig vegetarret.
 

Grofthakkede løg og sød paprika ristes bløde uden at tage farve.


Svampeblandingen lægges ved og ristes til det meste vand er fordampet. Husk salt og peber og finthakket mynte til sidst.


Svampeblandingen pakkes i filodej i en smurt tærteform. Pensles med olie.


Bages i ovnen ved 190 grader i 50 minutter eller til den er blevet passende brun.
 

Den færdige tærte lige til at guffe i sig.


Det ser da indbydende ud og smagen er heller ikke dårlig.
 
 
Ingredienser:
 
1 spsk usaltet smør
1 spsk olivenolie
En håndfuld bacontern
2 store grofthakkede løg
2 tsk sød paprika
½ kg grofthakkede svampe
Salt og peber
En håndfuld finthakket mynte
En pakke færdig filodej
 
Tilberedning:
 
Rist bacontern i lidt olie og smør. Tilsæt de hakkede løg og paprika og varm videre til løgene er bløde, men ikke har taget farve, ca 10 min. Tilsæt de hakkede svampe. Skru lidt op for varmen og rist svampene til det meste af vandindholdet er fordampet, ca 7-10 min. Tag af varmen og rør mynten i. Tilsmag med salt og peber. Smør en tærteform med lidt olie og læg nogle lag filodej i forskudt for hinanden og hver især smurt med lidt olie. Kom svampemassen i og pak dejen omkring den, som man er kreativ til. Smør også dette yderste lag med lidt olie. Kom i ovn ved 190 grader i 50 minutter eller til passende bruntfarvet.
 

søndag den 28. september 2014

Exodus by Rebecca Holden & Tony LeBron (Original Oscar winning theme by ...


Hjemmelavet leverpostej.

Der er næppe nogen mere indbydende, hjemlig, dansk lugt end duften af nybagt leverpostej.


10 portioner bliver der af min opskrift. Det kræver noget fryserplads. De mørke i forgrunden havde fået varmluft ved en fejltagelse, men det var bestemt ikke gået ud over smagen.


Endnu lun og med hjemmelavede syltede rødbeder - herligt!
 
 
Ingredienser:
 
1 kg svinelever
½ kg spæk
100 g bacontern
5 ansjoser
100 g smør
150 g mel
1 l mælk
2 dl fløde
4 æg
1 stort revet eller grofthakket løg
2 fed hakket hvidløg
1 tsk allehånde
1 tsk nelliker
2 tsk tørret salvie
3 tsk salt
4 tsk friskkværnet peber
 
Fremgangsmåde:
 
Lad spækket simrekoge ½ time. Skær i passende stykker til at komme i kødhakkeren. Stil til side. Rist bacontern sprøde. Skær leveren i kødhakkergode klumper. Kør gennem kødhakkeren sammen med baconternene og ansjoserne. Stil til side. Kør spækket gennem kødhakkeren. Stil til side. Kværn krydderierne til pulver. Kom smør og mel i en gryde og lav en opbagning, som får lov til at koge et par minutter. Kom mælk og fløde i under stadig omrøring, til der opnås en jævn, fløjlsblød bechamelsauce. Tag gryden af varmen og tilsæt spækket, som røres grundigt ud deri. Når opbagningen er kølet lidt tilføres æg, krydderier, løg, hvidløg og lever. Det hele blandes grundigt. Hæld massen i forme og bag i ovnen i vandbad ved 200 grader (ikke varmluft) i en time.
 
 

lørdag den 27. september 2014

Champignon til aften.

Jeg elsker svampe af enhver art og champignon er jo unægtelig de letteste at få fat i.


Ristes på pande ved høj varme i en ganske lille sjat olivenolie sammen med "grus" af sprødbagt Serranoskinke (200 grader i ovnen i 10 min.). Når champignonerne er ved at være spiseklare - efter din smag - kommes en god håndfuld hakket persille og nogle hvidløg i skiver ved. Husk salt og peber.



fredag den 26. september 2014

Frokostsalat.

Jeg er blevet helt pjattet med grofthakket grønkål i stedet for vanligt salat. Sprødhed, velsmag og så strutter det jo af sundhed.
 
 
Et par blade grønkål befris for den hårde stilk og hakkes groft. Et æble og en pære skæres i halvstore tern. Et lille løg skæres ligeledes i halvstore tern. To tomater skæres i ottendedelsbåde. En håndfuld tørrede tranebær og en håndfuld groft knuste valnødder tilsættes. Det hele vendes med et skvæt citronsaft og lidt olivenolie. Glem ikke peber og nogle store krystaller af havsalt. Groft knust, sprødbagt serranoskinke (200 grader i 10 minutter) drysses over. Herligt!

 

mandag den 15. september 2014

Banket hest.


Et stykke filet af hest (oksefilet kan selvfølgelig også bruges) bankes til dobbelt størrelse i en plastpose, så der ikke sprøjter kødsaft ud i hele køkkenet. Steges ret hurtigt på en meget varm grill  eller grillpande. Husk salt og peber. Serveres med en enkel, frisk salat og i dette tilfælde en sprøddampet porre. Kan det være nemmere?

søndag den 14. september 2014

Østersfrokost.


En meget let og mager søndagsfrokost med østers. Skallerne er nemt åbnet med min nye, geniale østerskniv - opfundet og smedet af Jens Pilgaard i Fjeldsted. Nu kan de gamle østersknive sagtens skrottes.

lørdag den 13. september 2014

Nasers mad.

Naser Khader nævnte på sin facebook-status, hvad han skulle have til morgen- og aftensmad. Det lød ærlig talt rigtig godt, så det måtte naturligvis prøves og her er det.


Morgenmaden var i al sin enkelthed friske figner med gedeost. Det er to ingredienser, som klæder hinanden utroligt godt.


Aftensmaden var salat af grønkål, friske figner, æbler, tørrede tranebær, hakket mynte og smuldret gedefeta. Det er en herlig salat; sund og velsmagende. Han lever godt og sundt derovre i Washington. Grofthakket grønkål brugt som salat er en voldsomt god idé.

torsdag den 4. september 2014

Gammelost.

Min fortræffelige ostedame lægger undertiden et stykke ost til mig under disken godt af vejen for kontrollanter fra sundhedsmyndighederne. Ordentlig vellagret ost får man jo ikke i supermarkederne, hvor de bliver fjernet fra hylderne, netop som de skal til at udvikle lidt modenhed. Længe leve min rebelske ostedame.
 

Dette pragteksemplar er nok både dage, uger og måneder over den normale sidste salgsdato og den smager pragtfuldt.


Den skal selvfølgelig spises på groft rugbrød med fedt og så lidt løg, nogle dryp af en hjemmelavet, stærk engelsk sennep og en ligeledes hjemmelavet sky af oksefond.