tirsdag den 5. august 2014

Spansk linseret.

Der er arkæologisk belæg for, at linser har været anvendt til menneskeføde i 8.000 år og dog er de aldrig rigtig blevet det store nummer her i landet. Anderledes i Spanien, hvor denne ret kommer fra.


Alle ingredienserne samlet på et brædt.


Først skylles og drænes linserne.


Hvidløg, løg og gulerødder sauteres. Vær ikke bekymret for den velvoksne mængde hvidløg. De mister kraften ved sauteringen.


Skinken er kommet med i panden.


Tomaterne er tilføjet...


...og nu også linserne.


Et godt drys grofthakket bredbladet persille afslutter retten. Gem lidt persille til at pynte med og husk krydring med salt og peber.


Så er der ellers serveret. Det er en ret - og en meget velsmagende en - i sigselv, men den er også meget velegnet som gemüse til vilde fugle; agerhøne, duer, fasan etc.
 
Opskrift til 6 personer. (Illustrationerne viser dog retten lavet til 3 personer).
 
225 gram linser
6 spsk olivenolie
1 helt hvidløg, feddene i tynde skiver
1 finthakket medium løg 
200 gram gulerod i små tern
100 gram grofthakket Serranoskinke
1 spsk pimenton (røget paprika)
2 store, hakkede, modne tomater uden skind og kerner
120 ml tør hvidvin
1 spsk hakket bredbladet persille
salt og peber
 
Hæld de skyllede linser i en gryde og kom koldt vand på, til det står ca. 5 cm over linserne. Bring vandet i kog ved høj varme og dæmp derefter varmen, så linserne simrer i 20-30 minutter eller til de er næsten helt møre. De skal nærmest være al dente. Linserne skal herefter dryppe af i en si, men gem kogevandet.
Kom olivenolie, hvidløg, løg og gulerodstern i en pande over middel varme og lad det stege i 15 minutter. Kom skinkestykkerne i og lad det hele stege videre i 5 minutter.
Kom herefter pimenton, tomater og vin ved og giv det igen 5 minutter på blusset. Kom linserne i og 150 ml af linsernes kogevand. Rør rundt og lad simre igen i 5 minutter. Kom persillen i og krydr med salt og peber.
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar