tirsdag den 27. august 2013

Pasta med valske bønner.

Min søster har så udpræget grønne fingre og hendes i virkeligheden ikke særligt store kolonihavegrund rummer foruden et hus og et anneks en veritabel park af smukke og sjældne blomster, buske og træer. Derudover har hun alligevel plads til en særdeles velforsynet nyttehave. Jeg hjembragte blandt andet en god håndfuld valske bønner, oftere kaldet hestebønner. Man ser dem ikke meget i forretnigerne nu om stunder, men de var for et par århundreder siden overordentlig populære også her i landet. Det er de fortsat i andre europæiske lande og specielt i Storbritanien. På engelsk kaldes de "broad beans".


Bønnerne er store, grove og ikke videre appetitlige at se til udadtil, men det skal man ikke lade sig narre af. De skal bælges og indeni sidder de lækreste bønner, der faktisk er mange anvendelsesmuligheder for - lige ud over at spise dem rå.


Hvordan man end vil anvende bønnerne, skal de dog lige have frakken pillet af. Det gøres nemmest, hvis man har skoldet dem og ladet dem ligge lidt i det varme vand. Det er et møjsommeligt arbejde, vil mange nok synes...jeg synes, at det er hyggearbejde.


Se lige hvilken skål fuld af kulinariske juveler man står tilbage med, som tak for sin indsats.


Jeg har stadig lidt tørrede tragtkantareller fra skovfolkene i Virklund. Svampene skal blødes op og give smag og kraft til retten. Udblødningsvandet gemmes og "beriges" med en halv bouillonterning.


Her er da vist stort set samtlige rettens ingredienser. Tragtkantareller, løg, hvidløg, bacontern, hønsebouillon af udblødningsvandet fra svampene, bønnerne, hjemmelavet tapenade efter den originale opskrift uden oliven (se tidligere) og pasta. Hovsa! Jeg glemte 3-4 salvieblade. Nu skulle det hele være der.


Først ristes baconen uden at tage farve. Derefter sauteres løg og hvidløg med, til det er glasklart, hvorpå svampe og bønner tilføres sammen med nogle få salvieblade. Det hele varmes godt igennem og får dernæst tilført en god sjat af hønse-svampebouillonen. Imens har jeg kogt pastaen færdig. Den dryppes af og blandes med alt det øvrige og en herlig velsmagende ret er klar til spisning.


Ser det ikke indbydende ud?



1 kommentar:

  1. Uhm. Jeg elsker hestebønner, og jeg har dem altid i min have.

    SvarSlet