fredag den 1. august 2014

Kvass.


På wikipedia kan man læse følgende: Kvass (brøddrik) (russisk квас, litauisk Gira) er en drik, der laves på mørkt brød, som har gæret. Drikken er meget vellidt i Rusland, Hviderusland, Ukraine, Polen og de Baltiske lande ligesom i de tidligere Sovjet-republikker som Usbekistan, hvor Kvass-sælgere er almindelige i gaderne. Oprindelsen går mere end 5.000 år tilbage, som med ølproduktion.

Nu skal der laves Kvass på dansk.


6-8 hårdtristede skiver rugbrød (og en enkelt skive hårdtristet hvedebrød) og en håndfuld rosiner.


Brødet og rosinerne overhældes med kogende vand og får lov til at stå og køle af natten over.


Næste dag sies alle faste dele fra.


Brødvandet hældes på en krukke, som rummer 1,8 liter. Der fyldes op med postevand til ca. 2/3 af krukken er fyldt. En tsk tørgær og 150 g sukker tilsættes, før der sættes et klæde over krukken.


Dagen efter bobler det livligt i krukken.


Efter endnu et par døgn er bobleriet ophørt og væsken hældes på flasker, som sættes på køl.
 
Den kølige Kvass er frisk og læskende efter denne opskrift. Smagen er vanskelig at beskrive. Der er kun en ganske ubetydelig brødsmag. Hvis det skal være en drik for mig, skal der lidt mere sødme og syrlighed til. Som den er nu, virker drikken helt karakterløs og uinteressant, men nu er det prøvet.
 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar