lørdag den 22. februar 2014

Hjemmelavede marinerede sild.


For knapt et år siden lagde jeg en god håndfuld sild i salt. Efterhånden omdannedes salt og sildesaft til en stærkt koncentreret saltlage og i den har sildene hygget sig et lille års tid i køleskabet. Egentlig skulle de være nedlagt i salt med hoveder på, men der var simpelthen ikke plads i den "tønde" jeg havde til rådighed. Indvoldene er dog stadig i silden, hvor de hører hjemme


Nu er det imidlertid blevet tid at komme videre i processen mod lækre marinerede frokostsild. Da de kommer op af saltlagen er de bræthårde af dehydrering og bliver derfor lagt til udsaltning.


De kommer til at stå et koldt sted i flere hold koldt vand i et par døgn, hvorefter...


...de er silkebløde og sølvskinnende og lige parat til filetering og at komme af med "frakken". De dufter friskt og indbydende. Vær ikke bange for selv at salte sild. På dette trin vil du ikke være i tvivl om sildenes tilstand. Hvis de dufter det mindste mystisk (og stanken vil være fæl, hvis de ikke er gode), så smid hele baduljen ud eller endnu bedre servér dem for din modbydelige genbo og fortæl, at det er en svensk delikatesse kaldet "Surströming".


Jeg har forkogt en eddikelage med sukker tilsat lidt gode kryderier som allehånde, nellike, hel sort peber, dild og laurbærblad. Det er blevet koldt og laurbærbladet fisket op. Filetterne skæres i mundgode stykker og anbringes i helt rengjorte glas, hvorefter lagen hældes over og der lukkes strax.


Efter et par dage er sildestykkerne klar til at optræde på frokostbordet, som det ses på illustrationen. Der er imidlertid utallige andre måder at benytte dem på og nogle af sildestykkerne vil utvivlsomt blive en del af en karrysalat.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar