søndag den 28. september 2014

Hjemmelavet leverpostej.

Der er næppe nogen mere indbydende, hjemlig, dansk lugt end duften af nybagt leverpostej.


10 portioner bliver der af min opskrift. Det kræver noget fryserplads. De mørke i forgrunden havde fået varmluft ved en fejltagelse, men det var bestemt ikke gået ud over smagen.


Endnu lun og med hjemmelavede syltede rødbeder - herligt!
 
 
Ingredienser:
 
1 kg svinelever
½ kg spæk
100 g bacontern
5 ansjoser
100 g smør
150 g mel
1 l mælk
2 dl fløde
4 æg
1 stort revet eller grofthakket løg
2 fed hakket hvidløg
1 tsk allehånde
1 tsk nelliker
2 tsk tørret salvie
3 tsk salt
4 tsk friskkværnet peber
 
Fremgangsmåde:
 
Lad spækket simrekoge ½ time. Skær i passende stykker til at komme i kødhakkeren. Stil til side. Rist bacontern sprøde. Skær leveren i kødhakkergode klumper. Kør gennem kødhakkeren sammen med baconternene og ansjoserne. Stil til side. Kør spækket gennem kødhakkeren. Stil til side. Kværn krydderierne til pulver. Kom smør og mel i en gryde og lav en opbagning, som får lov til at koge et par minutter. Kom mælk og fløde i under stadig omrøring, til der opnås en jævn, fløjlsblød bechamelsauce. Tag gryden af varmen og tilsæt spækket, som røres grundigt ud deri. Når opbagningen er kølet lidt tilføres æg, krydderier, løg, hvidløg og lever. Det hele blandes grundigt. Hæld massen i forme og bag i ovnen i vandbad ved 200 grader (ikke varmluft) i en time.
 
 

2 kommentarer:

 1. Hvor har du fundet de forme på 250 ml? Dem kan jeg ikke få mere hverken her DK eller i Tyskland, kun 500 ml, som er for store til en lille husholdning. Fandt dog formene i Metro, men kun låg med stanniol til 500 ml, så jeg sidder og klipper hvert låg til!
  Du har skrevet "100 MILIgram bacon" i din opskrift - der må være et "m" for meget!
  Jeg fryser altid mine ned rå og bager dem enkeltvis i en lille combiovn på 27 L. Under energikrisen i '70erne skulle jeg også spare på energien og bagte alle 17 på én gang. Dog kun denne ene gang, da jeg fandt, at de alligevel skulle have en tur i ovnen efter at have være frosset, fordi det gik ud over konsistensen.
  Elsebeth

  SvarSlet
 2. Formene er købt i Kvickly i Vericentret, Risskov.
  Du har ret, mængdeangivelse af bacon er helt klart forkert. Tak for at gøre mig opmærksom på det. Det vil blive rettet. Ejendommeligt at den slags slipper igennem, for jeg er altid temmelig grundig med adskillige gennemlæsninger inden jeg publicerer. ;-)

  SvarSlet