søndag den 19. maj 2013

Stegte ris med peberfrugter. Hybelmad som i tresserne.

Jeg og mange fra min generation var studerende i tresserne. Pengene var små og madbudgettet ikke overdådigt. Der var ikke køddag hver uge. Ris indgik i måltiderne i næsten asiatiske proportioner og intet gik til spilde. Hvad der blev levnet af kogt ris den ene dag, blev omsat til stegt ris dagen efter. Ris blev også i rigt mål brugt til fremstilling af en forbløffende velsmagende "vin", sammen med appelsiner og rosiner, men det er en helt anden sag.


Herover ses retten, som kunne være taget lige ud af de fattiges kogebog fra tresserne.

Såre simpelt laves den sådan:

Kold kogt ris
Olie og smør
Soyasauce
Løg eller forårsløg
Peberfrugter i strimler
Blegselleri i skiver
Champignons
Sorte oliven, halverede
Salt og peber

Dette er, hvad jeg kunne finde i mit køleskab. I dit er der måske helt andre ting og det er dem, du skal bruge.

I en gryde opvarmes en pæn sjat olie. Alle de klargjorte grøntsager kommes i og steger for middel varme til de er helt møre og slatne. Det tager sin tid, men sådan skal det være. Ikke noget med sprøde grøntsager i denne ret. Står der en halvfærdig dusk persille i køkkenet, så hak den og kom den i. Det samme gælder restsaften af den halvt udtørrede citron, som egentlig skulle have været smidt ud i går. Smages til med salt og peber.

Købmandens udvalg var ikke så stort i tresserne som i dag. Man vil uden tvivl kunne pifte denne ret op med lidt chiliflager og friskrevet ingefær.

En pande varmes godt op med olie og en lillebitte klat smør (i sin tid var det margarine) og risene kommes i. Steges for høj varme, til de tager farve, men selvfølgelig ikke brankes. Tilsættes en sjat soyasauce og smages til med salt.

Servér - det smager alletiders!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar