søndag den 16. december 2012

Moster Marthas klatkager.

Som barn havde jeg fire mostre. Det vil sige egentlig kun én, nemlig min mors søster, moster Anny. De tre andre mostre, Thora, Martha og Stine, var i virkeligheden min mors mostre, altså min mormor Annas søstre, men vi børn betragtede dem som vore mostre. De fire vidunderlige søstre kunne der skrives romaner om. De var meget forskellige, men havde dog et svingende humør og et ikke ubetydeligt temperament til fælles, hvilket betød at der, som jeg husker det, gennem hele min barndom stort set altid var to alternerende mostre, der var uvenner og absolut ikke talte med hinanden. De nærede dog alle en betydelig kærlighed til os unger, som de gerne udøste den over på allehånde måder.
Moster Marthas force var så afgjort hjemmebag. Kager af enhver slags, men fremmest var hendes lagkager. Vi boede i Roskilde og det var de sommerlige udflugter med moster Martha til Byparken eller Folkemarken, hvor hun diverterede med klatkager med syltetøj, der står stærkest i min erindring om moster Marthas bagværk. Her er hendes opskrift på klatkager:

½ l kold risengrød
2 æg
4 spsk kartoffelmel
3-4 tsk revet citronskal
2 spsk sukker
1 tsk vanillesukker.

Det hele på nær æggehviderne blandes. Hviderne piskes tykke og foldes i resten. Steges på middelvarm pande på begge sider, indtil klatkagerne får farve som pandekager. Klatkager er noget tykkere end pandekager og kun ca. 10-15 cm i diameter.
Spises med syltetøj på og hvidtøl eller saftevand til.


Sådan!  Fremstillet og fortæret på arbejde sammen med min kære kollega, Anne - en sand gastronaut - i en prisværdigt rolig nattevagt. Dejen var naturligvis medbragt hjemmefra.
 
 

1 kommentar: