fredag den 21. juni 2013

Tarte Flambé som i Vinoteket på Tønder Festival. "Fattigmandspizza".

På Tønder Festival i 2012 havde jeg nogle dages arbejde som ovnpasser i Vinoteket. Foruden vinbjergsnegle og panerede brieoste med syltetøj lavede vi først og fremmest Tarte Flambé´er. Det hele foregik i pizzaovne ved 300 grader og alle tre retter skulle have 10 minutter i ovnen. Sneglene, ostene og tartebundene var frosne, når de kom i ovnen.

Jeg havde aldrig hørt om Tarte Flambé (også kaldet fattigmandspizza) før og undrede mig noget over tilsyneladende at skulle flambere en tærte? Navnet refererer imidlertid blot til den høje temperatur, ved hvilken tarten fremstilles. Ild kommer kun ind i billedet, hvis man glemmer tarten i ovnen.

Retten stammer oprindeligt fra Alsace, hvor den er ganske almindelig og hvor man er lige knapt så karrig med ingredienserne som i Tønder. Den er ganske nem og hurtig at lave og en storartet afveksling fra de evindelige ordinære pizzaer.


Der er lagt op til Tartefremstilling og her er nogle af ingredienserne.


Dejen skal rulles temmelig tyndt ud på bagepapir eller lignende. Derefter smøres den med cremefraiche indeholdende finthakkede løg og lidt salt.


Næste trin er at drysse med baconstykker i "fattig mængde", grofthakket løg og revet ost. Inden den kommer i den gloende ovn i 10 minutter. Jeg placerer den i den øverste trediedel af ovnen.


Sådan ser altså den meget lækre og mættende "fattigmandspizza" ud, når den lige er kommet ud af ovnen.


Skåret i passende stykker, så den kan spises uden brug af bestik. Smager SÅ godt og den tynde tartebund er sprød som glas. 

Her er opskriften til os, som ikke har en egentlig pizzaovn. Dejen rækker fint til 2 tarter.

250 g mel
½-1 tsk salt
2 spsk olivenolie
1½-2 dl vand (afhænger af melets beskaffenhed)
Ælt dejen. Den skal selvfølgelig være blød og elastisk, men ikke klæbende, da den jo skal kunne rulles ud. Lad den hvile i køleskab i mindst 10 minutter eller til næste dag for den sags skyld og rul den ganske tyndt ud på bagepapir eller silikoneark.

Ca. 2 dl cremefraiche
Et lille finthakket løg (til at blande i cremefraichen)
En bette smule salt (også til at blande i cremefraichen, men betænk at der også er salt i osten og ikke mindst i baconternene).
En lille håndfuld bacontern
Et lille grofthakket løg
Revet ost

Man kan med fordel være lidt flottere med baconternene og måske anvende en bedre kvalitet bacon end lige ternene fra Kvickly og evt. anvende rødløg i kvarte ringe i stedet for grofthakkede zitauerløg. Det er også en god idé at drysse med lidt finthakket rosmarin. Det er i det hele taget en ret, der giver den kreative rige muligheder. Kun selve dejen og besmøring med cremefraiche bør ligge fast. Jeg har prøvet at bruge revet ost i form af færdig pizzatopping og i form af revet mozzarella...det er ét fedt, synes jeg.

Min ovn går kun til 275 grader, men det har vist sig også at være fuldt tilstrækkeligt. Varm den helt op med bageplade i. Når den har opnået max. gradantal trækkes tarten over på bagepladen og får præcis 10 minutter, hvorefter den er færdig. Velbekomme!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar