onsdag den 5. juni 2013

Tigerrejer med mango.

Vi smutter nu lidt til Fjernøsten. Helt nøjagtigt Vietnam, hvor denne ret er en signaturret på en primitiv træcruisebåd, som besejler Mekongfloden. "Bassac II" hedder båden, hvis nogle af mine læsere skulle være interesseret i lidt kulturelt info...nå ikke.


Jeg kender godt metoden med at skære to halvdele af mangofrugten helt ind til stenen og terne frugtkødet med en skarp kniv, hvorefter man vender vrangen ud på frugten og skærer ternene fri, men sådan gør vi ikke henne i Vietnam. Dér bliver mangoen skrællet, frugtkødet derefter ternet med en skarp kniv og ternene sluppet fri med samme skarpe kniv. Såre simpelt.


Sådan ser det ud og det er i hvert fald lige så nemt, som vrangvendermetoden. Dette var endda en ret moden mango, som jeg så ofte forgæves efterspørger. I dag kunne jeg godt have brugt en halvmoden mango, som dem jeg ellers altid bliver præsenteret for og som regel er nødt til at vrage, men de var selvfølgelig ikke at finde.


Alle ingredienserne er klargjorte, som det altid foregår i det asiatiske køkken, hvor forberedelsen af ingredienserne er hovedarbejdet, inden maden lynhurtigt steges i en wok. (Hvis nogen mener at kunne genkende de hvide skåle, kan jeg gøre opmærksom på, at alverden og åbenbart også hospitalsvæsnet køber ind hos Ikea lige som jeg).


Godt begyndt...


...ender som helt fuldendt.

Opskrift til 4 personer.

1 fast lidt umoden mango
1 tsk maizena
2 spsk neutral olie - helst jordnøddeolie
10 g finthakket hvidløg
100 g finthakket skalotteløg
1 finthakket, mild chilipeber
500 g store, rå afskallede rejer
Saft fra 1 limefrugt
1 spsk fiskesovs (fish sauce)
1 stor håndfuld basilikumblade (helst fra thailandsk basilikum)
Nykværnet hvid peber

Varm olien i en wok eller woklignende pande ved medium varme. Tilfør hvidløg og lad det riste et øjeblik til det næsten begynder at brunes. Hæld skalotteløgene ved og fortsæt stegningen i endnu 20 sekunder. Kom nu chilipeber og rejer ved og skru dygtigt op for varmen. Rist i et par minutter til rejerne bliver røde og er så godt som færdige.
Tilsæt 2-3 spsk vand, limesaft, fiskesovs og maizena og steg videre til saucen tykner. Kom herefter mangostykkerne i og varm videre til de er gennemvarme. Rør snittede basilikumblade i. Krydr med hvid peber og server.
Ikke smagt bedre i Vietnam!


1 kommentar: