onsdag den 3. juli 2013

Blækspruttesalat af ottearmet blæksprutte.

Strengt taget er salaten kun lavet af en enkelt af de otte spruttearme og det er også rigeligt, for det har oprindeligt været en halvstor kalorius.


Min sædvanlige fiskehandler er ikke særlig god til at levere blæksprutter, men det er Metro heldigvis - både ottearmede (octopus) og tiarmede (squids). Imidlertid har Metros leverandør desværre den bizarre idé, at han ikke kan lide sugekopper, så de er meget til min misbilligelse fjernet fra sprutten.


Ved hjemkomsten bliver spruttearmen skyllet, vakumeret og lagt i fryseren. Dette er mest for at mørne den. I Grækenland kan enhver turist, der kommer på fiskerihavnen tidligt om morgenen, når bådene er kommet ind, se, hvordan fiskerne smadrer de store blæksprutter ned i vejbelægningen angiveligt 100 gange for at mørne sprutten. Nogenlunde det samme resultat kan opnås ved at fryse fyren i et par uger.


Dette er den optøede og kogte spruttearm. Den har simrekogt under låg i en times tid i letsaltet vand. Det skal foregå i en rigeligt stor gryde med tilstrækkeligt vand til at armen hele tiden er dækket af vandet. Man kan mærke om armen er færdig, ved at stikke en kødnål ind i den på det tykkeste sted. Den skal gå ind uden nævneværdig modstand.


Den færdigblandede blækspruttesalat. Serveres med lune flutes til at suge safterne med.


En frokostportion til "kokken" og her er opskriften (som forret til 6 personer):

450-500 g blæksprutte
½ rødlåg
1 rød peber
1 grøn peber
3-4 forårsløg skåret diagonalt i stykker på ca. 1 cm
3 spsk rødvinseddike
120 ml extra jomfru olivenolie
1 fed hvidløg, finthakket
Salt og peber
Flutes

Skær sprutten i mundgode bidder. Skær rødløget i smalle både. Skær den røde og den grønne peber i tern. Bland disse ingredienser i en passende stor skål.
Rør eddike, olie og hvidløg sammen. Tilsæt en teskefuld salt og frikkværnet peber. Hæld dressingen over sprutte og grøntsager og bland grundigt. Spis lune flutes til.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar