lørdag den 2. februar 2013

Kjørmes-pandekager

For bønderne i 1700-tallet var den 2.februar en vigtig årstidsmarkering: Kyndelmisse - Kjørmes - falder nøjagtig midt på vinteren mellem 1. november og 1. maj. På det tidspunkt skulle man helst have halvdelen af både dyrefoder og madforråd tilbage. Ellers kunne forårets måneder godt blive magre og præget af vårhunger i husholdet. Bønderne tog mange varsler af vejret denne dag, og rundt omkring i Danmark spistes der helt særlige retter ved kjørmesgilderne i landsbyerne. Den mest kendte kjørmesret er nok de fynske bygmelspandekager. Ved at spise bygmelspandekager denne dag håbede man på, at sikre sig en god byghøst. Pandekagerne skulle være tykke og gode, og de blev spist med flæsk eller andet saltekød til.

 
 
Disse pandekager er lavet af fint- og mellemfint valsede bygkorn (hvilket var, hvad jeg havde i køkkenskabet). De skulle måske have haft et æg mere end opskriften foreskriver, men smagen var storartet. Èn gik totalt i stykker og én blev lidt brændt, men ellers var de en stor førstegangssucces.
 
Rør 20 g gær ud i 6 dl lunken mælk. Kom 500 g bygmel, 2 piskede æg, 1 spsk. puddersukker og ½ tsk. stødt kanel i dejen. Røres godt og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer. Bag pandekagerne på en varm pande i svinefedt. De skal være sprøde. Server med sirup til – eller med æbleflæsk.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar