fredag den 15. februar 2013

Tatarmad.

Tatar er nu om stunder råt oksekød, som bør være skrabet. Retten er opkaldt efter det tyrkisktalende rytterfolk, tatarerne. Tatar var oprindeligt lavet af hestekød, men senere af okse- eller kalvekød fordi det var lettere at skaffe og fordi hestene, som var vigtige ridedyr, skulle spares. Det forlyder også, at oksekødet mørnedes ved at lægge det under sadlen, når der blev redet på hestene.


At skrabe kødet giver en helt anden pastaagtig konsistens (textur) end blot hakket kød, som er det, man almindeligvis får serveret, for ingen har jo i dag tid til at lave tingene ordentligt - slet ikke supermarkedets slagter - så køb et helt stykke kød i en rigtig slagterforretning og skrab selv.


Det er tidskrævende arbejde, at skrabe en engelsk bøf sønder til tatar, så retfærdigvis forstår man godt slagteren, som aldrig ville få kunder til at betale for så arbejdstidskrævende et stykke pålæg.


Strengt taget kræves der slet ikke brød under tatar, men de fleste og også jeg, foretrækker nok at få tatar med et stykke rugbrød under, altså som et stykke smørrebrød. Kødet formes efter brødet og der laves en hulning til en rå æggeblomme. Tataren afsluttes med kapers, hakket løg og nyrevet pebberrod og selvfølgelig krydret med salt og peber. På billedet ses en tatarmad af hestefilet.

I den politiske korrektheds navn, formoder jeg, fik jeg på en restaurant serveret en tatarmad med en pasteuriseret æggeblomme på. Det kommer aldrig til at ske igen! Jeg er en ivrig bruger af pasteuriserede æg, når det er strengt nødvendigt, men til tatar kan det absolut ikke bruges!!! Man må tage chancen eller helt undlade at spise tatar.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar