søndag den 3. februar 2013

Mutton hotpot - klassisk skotsk ret med fårekød.

Skotlandsfarere vil have bemærket, at Skotland rummer et får eller to!
 
 
Her er så ingredienserne til en klassisk skotsk ret: Fårekød, lammenyrer, løg og kartofler. Såre simpelt. Det kan være lidt vanskeligt at få fat i fårekød. Jeg køber det i Jensens Slagtehus. Retten kan naturligvis også laves med lammekød, men bliver så også lidt mere tam...mindre skotsk!


Halvdelen af kødet, som er renset for knoglestykker og det meste af fedtet, lægges i bunden af en ildfast krukke af passende størrelse. Herpå lægges tre halve lammenyrer og der krydres grundigt med salt og peber. Derpå et lag løgringe og ovenpå løgene et lag kartoffelskiver, som ligeledes krydres med salt og peber.


Hele processen gentages med anden halvdel af ingredienserne, så der afsluttes med et lag kartoffelskiver, som det ses på billedet. Krukken fyldes op med mørk, varm fond - jeg brugte oksefond - til lige under øverste lag kartofler. Låg på, fx. alufolie, og ind i ovnen ved 180 grader, hvor det skal hygge sig i to timer. Efter 1½ time fjernes låget, så kartoflerne kan få lidt farve. Giv dem evt lidt grill.
 

Sådan skal retten se ud, når den kommer ud fra ovnen.


Lige til at grave sig ned i.


Værs´go så er der serveret.


 

2 kommentarer:

  1. Lige en ret til "brændekomfuret" er det en ovnret eller kan det også laves som gryderet, stadig i lerpotte???

    SvarSlet
  2. Det er sikkert en ret, som lige så godt kan laves på komfuret evt. i en solid gryde. Bringes i kog og simrer i 2 timer. Du får jo så ikke brunet det øverste lag kartoffelskiver, men det er vel heller ikke så afgørende. Jeg ved ikke hvordan en lerpotte har det på et komfur.

    SvarSlet